Уникална технология на Siemens Healthcare имплантира аортна клапа без сърдечна операция

Сектор „Здравеопазване" на Siemens разработи уникална технология за имплантиране на аортна клапа с помощта на катетър. Процедурата спестява на пациентите травмата от хирургическата намеса и значително редуцира общите разходи по лечението им. Новоразработената технология е резултат от клиничното партньорство между сектор „Здравеопазване" на Siemens, Центъра по кардиология в Лайпциг, Германския център по кардиология в Мюнхен и Siemens Corporate Research (SCR) в Принстън, Ню Джърси.

Новата процедура се извършва с помощта на ангиографската система за сърдечна образна диагностика DynaCT 3D на Siemens, прецизно разработена, за да предоставя детайлни образи на торакса. Новата технология на Siemens автоматично идентифицира зоната на аортната клапа в DynaCT устройството и я сегментира, т.е. елиминира от образа всичко, което не е от значение за процедурата. С приближаването на протезната клапа, прикачена към върха на катетъра, уникален софтуер дава възможност за определяне оптималния ъгъл за поставянето й в желаната аортна зона. Когато протезата е в правилната позиция, във вътрешността на катетъра се надува балон, който я отваря и я притиска плътно към аортната стена.

Технологията DynaCT 3D на Siemens е на път да сложи край на преждевременната смъртност при пациенти със заболяване на аортна клапа. Заболяването поразява 4% от населението над 65-годишна възраст в Европа. Голяма част от тях, поради напредналата възраст, са прекалено слаби, за да се подложат на хирургични интервенции и днес новата ултрамодерна технология за визуализация и управление от Siemens се оказва тяхната животоспасяваща алтернатива.

Според данните, изложени в последния брой на научния журнал „Pictures of the Future", до момента процедурата е извършена успешно на над 150 пациенти в Европа на средна възраст от 78 години.

Category: