Изкуствен яйчник произвежда яйцеклетки

Изкуствени яйчници, които да „отглеждат” зрели човешки яйцеклетки, могат да дадат надежда за наследник на жените, чието плодородие е изложено на риск при лечение на рак, твърдят учени.
Яйчникът, който е създаден в лабораторни условия от дарени клетки, може да имитира функциите на истински орган и да произвежда яйцеклетки, годни за оплождане.
Изследователите твърдят, че откритието ще позволи да се взимат яйцеклетки от жени, на които им предстои химиотерапия или друга агресивна терапия срещу рак, и след това да съзреят в изкуствената структура.
Проучването, публикувано в Journal of Assisted Reproduction and Genetics, разкрива, че за първи път е създадена напълно триизмерна тъкан на яйчник, която се състои от три основни типа клетки.  
Откритието би могло да намери приложение и в асистираната репродукция. Въпреки че са необходими още изследвания, учените са обнадеждени, че създаването на поколение ще навлезе в нова ера, където майките вече няма да са подложени на избора дали да имат деца, или не, заради болест.

Category: