Инициатива SIERRA за намаляване дозата на облъчване в КТ

Експертният съвет на SIERRA представя първите си препоръки за грижи за пациентите и намаляване на облъчването

Заради продължаващия си ангажимент към грижите за пациента и намаляването на облъчването в компютърната томография (КТ), сектор „Здравеопазване" на Siemens стартира SIERRA (Съюз на Siemens за намаляване на облъчването) и създаде експертна група в подкрепа на каузата за намаляване дозата на облъчване в КТ. Новата група за ниска доза на облъчване включва 15 специалисти по рентгенология, кардиология и физика, които са международно признати за публикациите си по темата за облъчванията в компютърната томография. Целта на групата е да създаде предложения за това как производителите могат да продължат да развиват технологиите си и да помогнат на потребителите да се приспособят по-добре към техните процедури, с цел да се постигне по-нататъшно намаляване на дозата на облъчване в компютърната томография. Едно от най-важните предложения от първата среща на експертната група през май се отнася до методите за увеличаване на използването в клиничната практика на множество технологии за намаляване на дозата на облъчване в компютърната томография, които вече са налице.

„Нашата цел като водещ иноватор в областта на компютърната томография е да се намали излагането на облъчване за всички типични КТ изследвания под 2 mSv, което е толкова ниска, колкото средната годишна доза на естествено фоново лъчение. Ние се ангажираме да правим всичко възможно да помогнем на клиентите ни да намалят дозите на облъчване в компютърната томография без да се прави какъвто и да било компромис със качеството на диагностичните изследвания," заяви д-р Сами Атия, главен изпълнителен директор на „Компютърна томография" в сектор „Здравеопазване" на Siemens. „С оглед на това, искаме да работим с експерти за разработване на конкретни предложения за намаляване на дозата на облъчване и затова стартирахме съюза на Siemens за намаляване на облъчването SIERRA."

Отличното качество на образа е от жизненоважно значение в компютърната томография, но също така е важно излагането на пациента на лъчение да е възможно най-ниско. Сектор „Здравеопазване" на Siemens вече въведе редица мерки, за да помогне на своите клиенти да постигнат последователно тази цел. Сега Siemens иска да поеме по-активна роля в тази област и затова беше свикана експертна група за разработване на нови идеи за намаляване на дозата на облъчване в компютърната томография.

„Една от надеждите ни за експертната група за ниска доза на облъчване е, че тя ще бъде в състояние да излезе с конкретни предложения за това как в по-голяма степен могат да се интегрират съществуващите технологии за намаляване на дозата на облъчване в клиничната практика. Изготвянето на препоръки, които да ръководят производителите при разработването на нови иновации за намаляване на дозата на облъчване е друга важна цел на групата" – обясни Атия.

Още в първия кръг от дискусии през май, експертната група за ниска доза на облъчване идентифицира няколко аспекта на действие:

*

За да установи средната доза на облъчване за десетте най-често извършвани КТ изследвания, групата реши да създаде и да допринесе за международен, многоинституционален регистър на дозите. Като следваща стъпка, получените стойности могат да помогнат да се определят референтни дози, които биха могли драстично да намалят излагането на лъчение в клиничната практика.

*

Участващите реномирани институции ще споделят своите КТ протоколи за 10-те най-често извършвани изследвания на централен уеб сайт като първа стъпка за насърчаване на обмена на добри практики в тази област.

*

Siemens ще разработи специална образователна програма за ниска доза на облъчване в тясно сътрудничество с участващите институции. Обучаващ персонал, специализиращ в областта на технологиите за намаляване на дозата на облъчване, ще бъде на разположение на клиентите за обучение на персонала, оптимизиране на протоколите за сканиране и прилагане на процедури за намаляване на дозата на облъчване.

„Дозата на облъчване от медицинска образна диагностика исторически получи много по-голямо внимание в Европа, отколкото в други части на света, където радиационното облъчване едва наскоро се превърна в тема на дискусия", каза д-р У. Джоузеф Шопф, професор и директор научноизследователска и развойна дейност в областта на компютърната томография на Медицинския университет в Шарлотсвил, Южна Каролина. „Въз основа на това, Siemens има няколко десетилетия опит в изпълнението на стратегиите за намаляване на облъчването и разполага с дългогодишна, успешна репутация за предоставяне на клиентите инструменти, които доставят оптимално качество на образа при възможно най-ниска доза на облъчване. Повечето от техническите характеристики и механизми за намаляване на облъчването, които регулаторните органи в момента смятат за направят задължителни в САЩ, са били част от стандартното им портфолио и са приложени в продуктите преди години. Аз съм щастлив и горд да започна работа по тази инициатива заедно със Siemens и моите колеги от цял свят, за да се гарантира, че тези мощни инструменти се използват възможно най-ефективно. С това начинание можем да свършим нещо добро и да покажем на света, че наистина разбираме, че наистина можем да се променим, и да намалим дозата на облъчване, без да се жертва качеството на диагностиката."

„Виждам потребители, които ползват компютърни томографи в ежедневни приложения, без да се възползват пълноценно от възможностите, с които разполагат, за да намерят оптимален баланс между качество на образа и доза на облъчване. Според мен, отговорът предполага значителни средства за обучение в широк спектър от области. Искам да видя потребителите във все повече институции да получават специализираното обучение, от което се нуждаят, за да използват най-ефективно съществуващите възможности, и това ще бъде основната цел на работата ми в групата", казва д-р Синтия Макколоу, медицински физик от клиниката „Майо" в Рочестър, Минесота.

„Постигнахме голям напредък в оптимизирането на дозите на облъчване в педиатрията, но оптимизацията за намаляване на дозата на облъчване е все още в процес на работа. Развитието на технологиите и възможностите на компютърните томографи ще продължи да се развива и да подобрява способността ни за диагностициране на болести. Това развитие ще доведе до нови протоколи за сканиране и продължаващо обучение за потребителите. Като работим съвместно с производителите, ние можем да оптимизираме компютърната томография при деца още по-добре и да продължим да подобряваме грижите за пациентите. Радвам се да се присъединя към Siemens в инициатива за разработване на протоколи и интегриране на нови технологии в клиничната практика", казва д-р Мерилин Сийгъл от Института по радиология „Малинкрод" в Сейнт Луис.

Експертната група за ниска доза на облъчване ще заседава два пъти годишно, за да се обсъдят нови идеи и да се разследва дали вече договорените мерки имат положително въздействие. Siemens възнамерява да използва дискусиите, за да стимулира развитието на нови възможности за своите компютърни томографи и за нови програми за обучение на своите клиенти.

Членовете на експертната група са:

Д-р Хатем Алкади, Университетска болница в Цюрих, Швейцария

Д-р Кристоф Бекер, Университета „Лудвиг Максимилиан", Германия

Д-р Елиът Фишман, Университета „Джон Хопкинс", САЩ

Д-р Доналд Фръш, Университета „Дюк", САЩ

Д-р Йорг Хауслайтер, Германски кардиологичен център в Мюнхен, Германия

Д-р Вили Календер, Университета в Ерланген, Германия

Д-р Харолд Лит, Университета на Пенсилвания, САЩ

Д-р Синтия Макколоу, Ллиника „Майо", САЩ

Д-р Алек Мегибоу, Медицински център „Лангон" в Нюйоркския университет, САЩ

Д-р Майкъл Рехт, Медицински център „Лангон" в Нюйоркския университет, САЩ

Д-р Душянт Сахани, Медицински факултет Харвард, Масачузетска болница, САЩ

Д-р У. Джоузеф Шопф, Медицински университет на Южна Каролина, САЩ

Д-р Мерилин Сийгъл, Институт по радиология „Малинкрод", САЩ

Д-р Аарон Содиксън, Болница „Бригъм", САЩ

Д-р Кенг-Тай Хо, Болница „Тан ток сенг", Сингапур

Сектор Здравеопазване на Siemens е един от най-големите доставчици на медицинска апаратура в света и лидер в областта на продуктите за образна диагностика, лабораторна диагностика, медицински информационни технологии и слухови апарати. Siemens предлага на клиентите си продукти и решения за цялостна грижа за пациента от един източник – от превенцията, ранното откриване и диагностиката на заболяванията до лечението и рехабилитацията. Чрез оптимизация на клиничните процеси при най-често срещаните заболявания, Siemens прави здравното обслужване по-бързо, по-добро и по-разходоефективно. Siemens Healthcare предоставя работа на близо 48,000 служители и развива дейност в цял свят. За финансовата 2009 г. (до 30 септември), секторът отчита приходи от 11,9 млрд. евро и печалба от близо 1,5 млрд. евро. За повече информация: www.siemens.com/healthcare.