Родилки искат промени в документа "Информирано съгласие"

Акция „Инфогласност – Информирано ли се съгласяваш?” проведоха в столицата членове на неправителственото сдружение „Естествено“. Организацията иска промени в документа „Информирано съгласие“, който родилките подписват при прием в болница. 
Инициаторите на кампанията смятат, че в момента жените са лишени от възможността за навременна и точна информация за процедурите при раждане, както и рисковете от тях. Според сдружението, непосредствено преди раждането, когато родилката е с контракции, не може да обърне сериозно внимание на документа.
От организация "Естествено" предлагат документът „Информирано съгласие“ да бъде достъпен за жените преди да постъпят в болницата. Те са изпратили писмо до над 30 АГ-болници с молба документът да бъде поставен на видно място в здравните заведения или да бъде публикуван на техните интернет страници. 
От сдружението за активно раждане, кърмене и  родителство в хармония с природата смятат да изпратят писмо до здравния министър и директора на НЗОК със седем конкретни предложения за решение на проблемите, свързани с информираното съгласие.