235 бебета са се родили след ин витро процедури, финансирани от държавата

Центърът „Фонд за асистирана репродукция” е финансирал 3448 ин витро процедури. Като резултат са се родили 235 бебета. Данните, които са за периода април 2009 г. до края на юни тази година, бяха представени в здравното министерство. 

Макар тазгодишният бюджет на фонда за асистирана репродукция от 10 млн. лв. вече да е изразходван, подпомагането за този вид процедури няма да спре, допълниха от фонда. Д-р Николай Лалев, директор на фонда, обясни, че правителството е изразило подкрепата си за фонда и процедурите ще продължават да се финансират.
Всеки ин витро опит се финансира с до 5000 лв. за самата процедура и за необходимите лекарства. Фондът финансира до три ин витро опита за всяка една жена в 18-те медицински центъра, с които са сключени договори.
Жените имат право да сменят първоначално избраната от тях клиника, ако не са доволни от обслужването или поради други обстоятелства.
От Министерството на здравеопазването уточниха, че до този момент 9125 бездетни двойки са подали заявления за организационно и финансово подпомагане към центъра за асистирана репродукция. С предимство се ползват жените, навършили 42 години.