Нов 16-срезов компютърен томограф подобрява качеството на образната диагностика в Перник

Снимка: www.dobrinite.com

В болницата в Перник МБАЛ „Р.Ангелова“ официално беше открит нов скенер. На церемонията присъстваха областният управител инж. Иво Петров, министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова, изпълнителният директор на болницата д-р Вяра Церовска, персонала на болницата и партньори на лечебното заведение.

Новият компютърен томограф е произведен от Siemens и е един от най-добрите в страната. Компанията е инсталирала успешно скенера и е обучила персонала за работа с него. Заедно с компютърния томограф, Siemens инсталира и ПАКС система за архивиране на образи, която позволява съхраняване на досиетата с изследванията на пациентите с оглед проследяването на развитието на заболяването.

„Щастлива съм заедно да открием първия за болницата собствен компютърен томограф на една достатъчно авторитетна фирма с изключителни качества”, изтъква изпълнителният директор на болницата д-р Церовска.

Модерната апаратура значително ще повиши качеството на образната диагностика в Перник и по думите на специалиста по образна диагностика д-р Валентин Златев, ще направи лечебното заведение конкурентно и на най-големите болници в страната.

Инсталираният компютърен томограф е от семейството SOMATOM Emotion, които са най-продаваните компютърни томографи в света, с повече от 8000 инсталирани апарата в цял свят. Моделът на апарата е SOMATOM EMOTION 16 eXCEL eDITION, който беше представен на пазара за първи път през март 2010 г. по време на Европейския конгрес по рентгенология във Виена – фабрично нов, спирален, 16-срезов с изключителни за своя клас технически характеристики. Той има адаптивен матричен UFCÔ (Ultra Fast Ceramic) детектор (патентована технология на Siemens), работещ със значително по-малко дозово натоварване спрямо конвенционалните твърдотелни детектори, осигуряващ изключителна бързина и качество при получаване на образа и удължен живот на тръбата.

Високотехнологичната апаратура е осигурена за нуждите на болничното заведение със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.

 

Category: