Диагностика и Профилактика

Онкологичното заболяване не е смъртна диагноза

Доц. Антоанета Цоневска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина в СБАЛ по Онкология

Мнението на водещи специалисти от Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) по отношение на онкологичните заболявания и тяхната превенция:

Всяка година на 4 февруари светът отбелязва Световния ден за борба с рака. В световен мащаб злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване. По данни на Националния раков институт в САЩ броят на заболелите през 2010 г. е близо 12 милиона души, като се очаква в близките 10 г. те да се увеличат с още 2 милиона. България не прави изключение от тази статистика. У нас всяка година над 34 000 души се регистрират с онкозаболяване.

Siemens е една от водещите компании в целия свят, която произвежда медицинска апаратура за профилактика и диагностика на едно от най-опасните заболявания за човечеството.

Компанията се обърна към водещи специалисти от Специализираната болница за активно лечение по онкология (СБАЛО) за да научи повече за най-честите симптоми на заболяването, тяхната превенцията и какви са тенденциите в медицината за борбата срещу рака.

Според ръководителя на Клиниката по нуклеарна медицина на СБАЛО – доц. Антония Цоневска, едно от специфичните и коварни неща при заболяването от рак е липсата на конкретни сипмтоми. „Онкологичните заболявания са една огромна група, от над 300 вида, и затова е невъзможно да се систематизират симптомите.  Всяко заболяване има определена специфична симптоматика. Колкото по-рано се открие онкологичното заболяване, толкова е по-лечимо и толкова по-евтино за здравноосигурителната система и за пациентите”, посочва специалистът.  „Важно е да се знае, че онкологичното заболяване не е смъртна диагноза. Това е лечимо заболяване, но са необходими навременна и качествена диагностика и лечение. С новите технологии, които навлизат в България, онкологичните заболявания могат да се откриват навреме, да се оценяват правилно и да се лекуват успешно”, отбелязва тя.

Подобно е мнението и на д-р Катерински, ръководител на клиниката по Образна диагностика в специализираната болница. „Апаратурата е от ключово значение за ефективното лечение и навременната диагностика на онкологичните заболявания. Открити навреме, много от онкологичните заболявания са на 100% лечими”, категоричен е той. „За съжаление, няма панацея за рака и има още много неща, които не знаем за тези заболявания”, посочва д-р Катерински. Основното предизвикателство, според него, е фактът, че в България диагностицираните пациенти в късните стадии на болестта са повече от тези в развитите страни. „Липсата на скринингови програми и на профилактични прегледи с достатъчно добро техническо обезпечаване са основните причини за тази статистика. Затова трябва да се инвестира във високотехнологична апаратура, в профилактика и скрининг, които струват по-малко, отколкото скъпоструващото лечение на случаи, при които болестта е напреднала и пациентът не може да бъде излекуван дефинитивно”, посочва д-р Катерински.

„Световният ден за борба с рака трябва да бъде философия и тя да стане еднакъв ангажимент на правителствата, специалистите и цялото общество и в на най-слабо развитите държави. Посланието е да се намали преждевременната смъртност от онкозаболявания, което е възможно само с превенция и навременна диагностика на заболяванията.”, смята проф. Първанова, ръководител на друго ключово звено в СБАЛО -  клиниката по Лъчетерапия . „Лечението на рака е едно от най-скъпите лечения в света и от емоционална, и от финансова гледна точка. И тъй като никой от нас не е застрахован срещу развитието на онкологично заболяване, е важно то да се открие навреме, за да може да бъде излекувано с локални хирургични методи, които не изискват последващо лъчелечение и химиотерапия”, смята тя. Дългогодишният специалист е изключително радостен от факта, че, благодарение на европейските фондове, бяха закупени нова апаратура за лъчелечение. „Добрата новина е, че вече са инсталирани два нови линейни ускорителя и брахитерапевтична уредба в Шумен, два линейни ускорителя във Варна, по един в Бургас, Русе и Стара Загора. Така нашата болница ще престане да бъде толкова уникална, каквато е в момента, и пациентите ще имат по-добър достъп до съвремнно лъчелечение”, допълва проф. Първанова.

Посланието, което специалистите отправят във връзка със Световния ден за борба с рака (4 февруари), е хората да водят природосъобразен начин на живот, да откажат вредните навици като тютюнопушене и алкохол, да спортуват, да се самонаблюдават и да не пренебрегват профилактичните прегледи.

Siemens България е дългогодишен партньор на Специализираната болница за активно лечение по онкология.  В лечебното отделения са инсталирани, през различните години, Компютърен томограф SOMATOM Emotion 16; Графично-скопичен дигитален рентгенов апарат Axion Iconos R200; Система за обмен и архивиране на образи (PACS) – syngo.plaza; Хибридна система включваща двуглава гама камера и 16 срезов компютърен томограф – SPECT-CT – Symbia T16; Гама камера Diacam; Линеен ускорител Primus; Компютърен томограф за симулация на лъчелечение SOMATOM Emotion; Симулатор за терапия SiemView.

 

 

Siemens
онкология
апаратура

Безплатни прегледи за пациенти с бронхиална астма

На 04 май 2011 г. боледуващите от бронхиална астма ще имат възможност да се прегледат безплатно и да се консултират с водещи специалисти. Българското дружество по белодробни болести, съвместно с Асоциацията на българите, боледуващи от астма, инициират безплатни консултации за пациенти в следните медицински центрове в София:

 • ВМА, от 12:00 до 14:00 часа, кабинет 4. Телефон за записвания: 02/925 56 20; 02/ 925 54 03

 • СБАЛББ „Света София“, от 09:00 до 14:00 часа, кабинет 13. Телефон за записвания: 02/ 805 42 72; 02/ 805 43 34

 • Александровска болница (Клиника по белодробно болести), от 12:00 до 14:00 часа. Телефон за записвания: 02/923 04 70; 02/923 06 56

  Препоръчително е при прегледа пациентите да предоставят медицинската документация, с която разполагат - рентгенография на белите дробове, ЕКГ, последни спирометрични изследвания.

  Монтират нов рентгенов апарат в Трявна

  Вече започнаха монтажните работи по новия рентгенов апарат в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Теодосий Витанов" в Трявна. Рентгеновата апаратура е на обща стойност 358 862 лв. и след заплащането на първоначалната вноска, остатъкът ще бъде заплатен на 48 равни вноски, съобщават от тревненска администрация.
  През 2010 година Община Трявна е заделила 85 хил. лв. в капиталовата си програма за първоначална вноска за закупуване на дигитална рентгенова апаратура. След провеждане на обществена поръчка е определена фирмата - изпълнител на доставката „Медикъл имидж" - гр. София.
  Дигиталната система за графично-скопична рентгенова диагностика включва стационарен графично-скопичен рентгенов апарат, дигитализираща система за компютърна радиография с работна станция, система за архивиране, постпроцесинг, трансфер и печат на медицински образи с втора работна станция, сух лазерен принтер и оловно стъкло.
  Монтажните действия се извършват от немски специалисти от фирмата производител на апаратурата „Сименс".

  Задължителни профилактични прегледи за рак на гърдата и рак на простата

  От следващата година се въвеждат нови задължителни профилактични прегледи за рак на гърдата при жените и на простатата при мъжете. Промяната е заложена в Наредба 39 на Министерство на здравеопазването.
  На профилактични прегледи ще подлежат всички жени между 50 и 69 години и мъже над 50 години. Причината е, че се наблюдава повишена честотата на двете заболявания след 50. Ракът на гърдата и на простатата са сред най-честите онкологични диагнози, съответно при жените и мъжете. По данни на Националния център за здравна информация от рак на простата през миналата година общо са страдали 275,5 мъже на 100 000, а 44,1 на 100 000 са се разболели.
  При жените от рак на гърдата общо са боледували 1163,9 на 100 000, а  94,7 на 100 000 са се разболели. Затова от 2011 г. жените ще трябва да се преглеждат на мамограф, а на мъжете ще се прави PSA тест. По този начин ще се увеличи възможността тези заболявания да се хващат в ранен стадий и да се лекуват по-лесно и качествено.
  Изследванията ще са част от редовния профилактичен преглед при общопрактикуващите лекари. Те ще бъдат безплатни за хората с редовни здравни вноски и ще се покриват от Националната здравноосигурителна каса. 
  Изследванията ще се правят веднъж на две години. Досега, и двете изследвания, мамография и PSA тест, се назначаваха с направление от общопрактикуващия лекар като високоспециализирано медико-диагностично изследване от пакет "образна диагностика" при необходимост. Промяната се въведе след предложение на НЗОК за включване на изследванията в профилактичната програма с цел ранно откриване на заболяванията и успешно прилагане на повече терапевтични възможности. Искането на НЗОК обаче обхващаше жените от 40-годишна възраст.

  Здравната каса иска по-добра профилактика на рака

  Нови две изследвания да бъдат включени в задължителния профилактичен преглед за лица над 18 години, предлага управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева.
  Изследванията „мамография на млечни жлези” и „PSA” са основни за профилактиката на едни от най-често срещаните онкологични заболявания – рак на гърдата и рак на простатата. Ранното им откриване дава повече възможности за успешното им лечение, както и за предотвратяване на множество усложнения. 
  По тази причина НЗОК предлага изследването „мамография на млечни жлези” да се прави веднъж на две години при жени над 40-годишна възраст, а изследването „PSA” да се прави веднъж на две години при мъже над 50 години.
  Друго предложение на здравната институция е да се въведе изискването всеки личен лекар да поставя на общодостъпно място в лечебното заведение информация за това какво включват профилактичните прегледи и изследвания за лицата над 18 г. и колко често се правят те. По този начин ще се подобри информираността на гражданите за обхвата и честотата на профилактичните прегледи.
  Предложенията на НЗОК са изпратени на Министъра на здравеопазването, за да бъдат включени при подготвяните промени на Наредба № 39 от 2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

  Повече средства за дентално здраве догодина

  Зъболекарите подкрепят проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за дентални дейности да е 94 млн. лв. през 2011 г. Това ще е увеличение с 3,3 % спрямо 2010 г., отчитат от Българския зъболекарски съюз. 
  Параметрите на Националния рамков договор догодина в частта за дентални услуги бяха обсъдени по време на извънреден конгрес на Българския зъболекарски съюз.
  Денталният пакет, който финансира здравната каса, остава същият, както досега. Децата до 18-годишна възраст не заплащат потребителска такса. Те имат право на безплатен обстоен преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, като до две от тях са: пулпит или периодонтит на постоянен зъб.
  Здравноосигурените лица над 18 години също могат да получат безплатен преглед със снемане на зъбен статус и две лечебни дейности. Бременните запазват правото си на допълнителен дентален преглед.
  НЗОК заплаща изцяло денталните дейности на лицата, настанени в домове за медико-социални услуги, както и на децата от специалните училища и домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, включително и след навършване на 18-годишна възраст. Право на безплатни дентални дейности имат и лицата до 18-годишна възраст с психични заболявания. Лечебният процес при тях се осъществява под обща анестезия и няма ограничения за обема дейност.
  За дентални дейности, включени в основния пакет на НЗОК, се допуска заплащане или доплащане от задължително здравноосигурените лица. То ще става по реда на чл. 55 "в", в който се уточняват обемите, цените и методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ. Те се приемат всяка година от Министерския съвет по предложение на финансовия министър. 
  Досега цените на денталните услуги в основния пакет се договаряха между здравната каса и Българския зъболекарски съюз по време на преговорите за Национален рамков договор (НРД). 
  На конгреса зъболекарите поискаха отново договорното начало да се върне в касата, а не финансовата рамка по НРД да бъде уточнявана от Консултативен съвет, който работи към финансовия министър. Съсловната организация гласува резолюция във връзка с промените в Закона за здравното осигуряване, засягащи възстановяване на арбитража на БЗС и НЗОК.
  Конгресът гласува наградата „Почетен член на Български зъболекарски съюз” посмъртно на д-р Живко Михайлов, бивш председател на БЗС.

  143 новорегистрирани с ХИВ през 2010 г.

  1252 е общият брой на официално регистрираните ХИВ-серопозитивни лица у нас към 25 ноември 2010 г. Реалният брой на инфектираните хора обаче е около 4000, сочат изчисленията на системата за научна оценка на епидемията, която разработи Програмата за СПИН на ООН (UNAIDS). Разликата в броя се дължи на продължителното отсъствие на видими симптоми при болестта - между 5 и 10 години. По тази причина една значителна част от хората не знаят, че са инфектирани. 
  От началото на годината у нас са регистрирани 143 нови лица с ХИВ инфекция срещу 153 за същия период на миналата година. От новорегистрираните случаи 119 са мъже и 24 - жени.  Над 65% от тях са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН и от неправителствените организации, работещи с уязвимите групи. От началото на тази година в тях са изследвани общо 41 730 лица. 
  Регистрираните ХИВ-позитивни лица са в много широки възрастови граници - от 15 до 66 години, като тази година се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. Особено тревожен е фактът, че над 52% от новорегистрираните са млади хора на възраст между 15-29 години. 
  Всички дейности по превенцията и лечението на болестта у нас се правят със съдействието на Националната програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Основната й цел е да допринесе за намаляване на новите случаи на инфектиране и подобряване на качеството на живот на хората с ХИВ/СПИН. 
  Според пътя на инфектиране през 2009 г. се очертават две особено уязвими групи – 32% (46 лица) от новорегистрираните са инжекционно употребяващи наркотици, а 20% (30 лица)  са хомо/бисексуални мъже. 14% (20 лица) са открити като лежащо болни и в диференциално-диагностичен план. В сравнение с 2008 г. (22%) делът на тази група е по-малък, което показва, че все повече лица се насочват своевременно за консултиране и изследване за ХИВ. 
  От началото на 2010 г. са регистрирани 4 ХИВ-позитивни бременни жени. Регистрирани са и 3 ХИВ- серопозитивни деца, родени от ХИВ-позитивни майки. Данните показват, че близо 60% от новооткритите през първите 11 месеца на 2010 г. лица са от София-град (45 лица) и региона на Пловдив (39 лица). Това са и регионите, които продължават да са с най-голям брой новорегистрирани през последните няколко години. Регистрирани са и ХИВ-позитивни лица в регионите: Пазарджик – 15 лица, Варна – 8 лица. В останалите региони са регистрирани по-малко от 5 лица. 
  В общо разкритите 5 сектора за лечение на СПИН към 30.09.2009 г. специфична антиретровирусна терапия получават 360 лица, а общият брой на наблюдаваните лица е 609. За първата половина на 2010 г. неправителствените организации, предлагащи услуги по превенция на ХИВ сред уязвимите групи, достигат до 5 364 инжекционно употребяващи наркотици, 15 563 представители на ромска общност, 4 633 проституиращи жени и мъже, 3893 мъже с хомосексуална ориентация, 30 364 деца и млади хора в риск. 
  У нас функционират и 7 нископрагови центъра за инжекционно употребяващи наркотици, нископрагова служба, която функционира като филиал на метадоновата програма към Областния диспансер за психични заболявания със стационар – Пловдив, 6 здравно-социални центъра, базирани в ромска общност, 2 дневни центъра за предоставяне на услуги на проституиращи, 3 кабинета за психо-социална подкрепа за хората, живеещи с ХИВ/СПИН и 12 мобилни медицински кабинета (ММК) към неправителствени организации за достигане до представителите на уязвимите групи и предоставяне на услуги за превенция на ХИВ и намаляване на рисковите практики.

  Откриха обновеното Отделение по образна диагностика на СБАЛО

  Днес, 14.10.2010 г., беше официално открито обновеното Отделение по образна диагностика на Специализирана болница за активно лечение по онкология, София по проект на Сектор Здравеопазване, Siemens България. Официални лица на събитието бяха д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването, Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София, доц. Здравка Валерианова, изпълнителен директор на СБАЛО, Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум,  и водещи медици от здравното заведение.
  С инсталираната апаратура образната диагностика в СБАЛО се издигна на нивото на водещите европейски онкологични центрове.
  Комплексният проект за СБАЛО включва: многосрезов компютърен томограф със станция за виртуална симулация на лъчелечение;дигитален рентгенов апарат за графия и скопия - Iconos R 200, един от най-добрите апарати, предлагани на пазара;система за дигитализация на образите,  получавани в клиниката  по образна диагностика, включително и тези от конвенционалната  мамография (CR-система);система за архивиране и обмен на образи (PACS) Syngo, интегрирана с наличната HIS-болнична информационна система. Системата е предназначена за представяне, обработка, разчитане, дискутиране, препращане, съхранение и архивиране на дигитални изображения. Качествата и уникалните възможности на системата бяха високо оценени на двата най-големи ежегодни  световни форума за образна диагностика – RSNA, Конгрес на рентгенолозите на Северна Америка, провеждан в Чикаго, с повече от 60 000 регистрирани участници,  и ECR, Европейски конгрес по рентгенология, Виена с над 20 000 регистрирани участници. Освен изключителните възможности за диагностика, системата е с най-високо ниво на сигурност  на базата  данни. Достъпът  до определени функции или данни е позволен само на оторизирани потребители, след тяхната идентификация. Syngo води до запис на всички действия, свързани със сигурността  и проследяване  във времето (проследяващо на болницата доказателство и възможност за търсене на отговорност).
  Инсталирането на уникалната PACS система Syngo позволява всеки образ, получен и съхранен в PACS, да бъде разглеждан от рентгенолози с оторизиран достъп във всяка точка по света, като така българските медици могат да консултират случаите си с колеги от целия свят.

   

  Пълна диагностика за ранно откриване на рак на гърдата

  Нов софтуер комбинира ключови техники за образна диагностика на рак на гърдата в една работна станция

  Последната версия на Syngo Mammo Report, мамографска работна станция на Siemens, за пръв път съчетава томосинтеза, триизмерен ултразвук и триизмерен магнитен резонанс (МР) с двуизмерна мамография. По този начин специалистите в областта на гърдата могат без забавяне да интерпретират образи от различни прегледи на пациента.

  Когато мамографията показва бучка в гърдата, рентгенолозите често трябва да използват допълнителни методи за образна диагностика за по-подробно диагностициране. Обикновено има различни работни станции за достъп до образите от ултразвук, ядрено-магнитен резонанс и мамографите. Последната версия на мамографската работна станция Syngo Mammo Report на Siemens подпомага рентгенолозите в едновременното представяне на образи от различни изследвания. Освен че спестява време, директното сравнение на резултатите дава възможност за по-цялостна диагностика. Освен това, Syngo Mammo Report поддържа триизмерни приложения за ултразвук, мамография и ЯМР. Техниките за триизмерна образна диагностика стават все по-важни за ранното откриване на рак на гърдата, особено при пациенти с плътна гръдна тъкан или с фамилна анамнеза за рак на гърдата.

  Syngo Mammo Report позволява на потребителите и преглед на образи от системи за образна диагностика на други доставчици. Освен това, работната станция може да бъде интегрирана в радиологичните информационни системи на различните отдели, като на центъра за грижи за гърдата или на отдела по радиология.

  Аспиринът предпазва от усложнения през бременността

  Приемът на аспирин през бременността може да предотврати развитието на различни опасни състояния, които застрашат живота на майката и на бебето.
  Обезболяващото средство намалява риска от поява на прееклампсия, която повишава кръвното налягане, както и риска от инсулт или дори летален край. 
  Британски специалисти твърдят, че всекидневната употреба на ниски дози аспирин от бременните, навлезли в 12-ата седмица, страдащи от високо кръвно налягане, ще намали опасността от усложнения, но предупреждават, че жените не трябва да предприемат самолечение*. 
  *Приемът на аспирин от бъдещи майки трябва да става само след консултация със специалист!

  Страници