Здравословен живот

Профилактика или поверия: как се грижи за здравето си българинът?

  • Българският фолклор предлага не само разнообразни и цветисти митове и легенди, но и профилактика и лечение на всякакви болести – от хрема до съредчно-съдови заболявания

  • Ако българите отделяха по един час годишно за преглед при специалист, за 20 години щяха да са изразходвали по-малко от денонощие за профилактиката на здравето си“, коментира г-н Тодор Воденичаров, ръководител сектор „Здравеопазване“ на Siemens за България, Сърбия и Черна гора

 

Българинът от векове се лекува „по народному“ или както „баба препоръча“ – oт „спане в чувал, пълен с мокри от дъжд върбови клонки, срещу ревматизъм“, през „хващане на падащо листо през първия ден от есента за подпомагане на имунитета през зимата“ до „палене на огън на кръстопът, на който се вари леща и децата изяждат по няколко зрънца против дребна шарка“.

Българският фолклор предлага не само разнообразни и цветисти митове и легенди, но и профилактика и лечение на всякакви болести – от хрема до сърдечно-съдови заболявания. За да се постигне желания ефект, в повечето случаи бабините рецепти трябва да се прилагат за доста дълъг период от време, понякога с години. А това изисква създаване на навици и постоянство. По повод днешния Световен ден на здравето, решихме да разгледаме няколко от най-популярните и „изпитани във времето“ поверия.

„Всеки ден започвам деня с чаша топла вода и лимон вече 10 години“ или „Повече от 20 години си правя промивка на устата с една супена лъжица олио за около 5 мин“ – почти всеки българин е чувал тези или подобни народни рецепти за профилактика, продължаващи с десетилетия.

Една съвсем елементарна сметка показва, че ако в продължение на 20 години отделяте по 5 минути от своето време за какъвто и да било народен ритуал с цел превенция, то Вие ще сте изразходвали повече от 608,333 часа за прилагането му.

„Ако българите отделяха по един час годишно за преглед при специалист, за 20 години щяха да са изразходвали по-малко от денонощие за профилактиката на здравето си. Казвам 60 минути, защото в XXI век преглед с висококачествена медицинска апаратура не отнема дори и толкова. А тези минути, отделени веднъж годишно за профилактика, могат да спасят живот. Българинът е изненадващо постоянен в прилагането на народни методи с цел превенция, но не и в задължителните профилактични прегледи“, коментира г-н Тодор Воденичаров, ръководител сектор „Здравеопазване“ на Siemens за България, Сърбия и Черна гора.

Общовалидното поверие, към което той се придържа, е: „Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен“.

„Превенцията е важна за здравето на всеки от нас. Ако се храним балансирано с качествени продукти, ако посещаваме редовно профилактичните прегледи, бихме могли да удължим и улесним живота си. Важно е човек да се грижи за здравето си и да изгради своя здравна култура, тъй като това е от съществено значение за по-добрия начин на живот. Здравословното хранене е само една от стъпките към по-добра здравна култура, която всеки трябва да притежава“, допълва още Тодор Воденичаров.

 

 

Връзки с медиите:

Лидия Малчева

APRA Porter Novelli Group

Tel: 02/981 41 90

E-mail: l.malcheva@apraagency.com
 

Siemens AG (Берлин и Мюнхен) е глобален технологичен лидер, чието име е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие в продължение на повече от 165 години. Компанията развива дейност в над 200 страни, предимно в сферата на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията и е един от най-големите световни доставчици на енергийно-ефективни, ресурсо-пестящи технологии. Siemens е водещ доставчик на офшорни вятърни турбини, турбини с комбиниран цикъл за производство на електроенергия и решения за предаване на мощности, както и пионер в областта на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерните решения за промишлеността. Компанията е и водещ доставчик на медицинско оборудване за образна диагностика – в т.ч. системи за компютърна томография и магнитен резонанс – и лидер в сферата на лабораторната диагностика и клиничните информационни системи. През фискалната 2014 г., която приключи на 30 септември 2014 г. общият обем на приходите от продължаващи дейности възлиза на 71,9 млрд. евро, а нетната печалба – на 5,5 млрд. евро. Към края на септември 2014 г. Siemens има около 357 000 служители в цял свят. За повече информация: www.siemens.com.

 

Siemens България е част от Siemens AG. В Siemens България работят близо 500 служители, половината от които във фабриката за измервателна апаратура за продукти високо напрежение в гр. Правец. През 2013 г. компанията отбеляза 135 години присъствие в България. За повече информация: www.siemens.bg

 

Проверяват качеството и безопасността на храните за празниците

Министерство на земеделието и храните стартира проверки на хранителните стоки в търговската мрежа за предстоящите празници. В тях участват данъчни служители, експерти от Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита, Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите. 
Инспекторите ще следят за качеството и безопасността на храните, срок на годност, етикетировка и данъчни нарушения.
Органите на НАП и Икономическа полиция ще следят дали търговците отчитат оборотите, които покрай коледните и новогодишни празници се увеличават. ДВСК пък ще проверява за продукти, които са с изтекъл срок на годност и търговците ще се опитат да ги пласират покрай повишеното търсене.
Тези органи не могат да влияят на ценообразуването, но присъствието на държавата би могло да респектира търговците да не увеличават изкуствено цените по празниците. „Няма логично обяснение нещо да поскъпва с 50% или двойно за няколко дни”, смята министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

От 19 декември влиза в сила новата наредба за тютюнопушенето

От 19.12.2010 г. влизат в сила новите разпоредби, които трябва чувствително да ограничат местата, на които може да се пуши свободно у нас.
До тази дата всички заведения и обществени сгради в страната трябва да са приведени в съответствие с наредбата на Министерски съвет, която урежда прилагането на закона и наказанията за неговото неспазване.
Тя ще въведе нови правила, които, макар и да не са идеални за непушачите, значително ще доближат страната ни до практиката на останалите европейски държави, които могат да служат за пример в борбата с тютюневия дим. Надяваме се след Коледните и Новогодишни празници да имаме една България с много по-малко цигарен дим, казват от Гражданска инициатива „Без дим“.
За да отбележат датата и за пореден път да фокусират погледа на обществото към този не маловажен проблем, на 19.12.2010 г. от 12 часа членове на гражданската инициатива ще раздават балони "Без дим. Само въздух" в The Mall в столицата. На събитието са поканени граждани, симпатизиращи на каузата, медии и представители на Министерство на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в Народното събрание.
Организацията подготвя и списък със заведенията, в които не се пуши или имат изцяло отделени помещения за пушене - така, както се изисква от закона.

Откриват диагностичен кабинет за хранителни непоносимости

В Университетската болница „Св. Иван Рилски“ в София скоро ще бъде открит първият специализиран кабинет за хранителни непоносимости, обявиха специалисти. 
Тези състояния са сравнително нов проблем и за много голяма част от лекарите те все още са непозната област.
Много хора се заблуждават, че страдат от алергия, а всъщност имат хранителна непоносимост. Тя е 3 до 4 пъти по-често срещана от алергията, съобщи доц. д-р Даниела Попова, началник Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“.
Сред най-разпространените хранителни непоносимости са фруктозната, хистаминовата и лактозната.
Изследователи съобщават, че през последните 10 години, честотата на тези състояния се увеличават значително. Тенденцията е в резултат на много и различни фактори – промяна в начина на живот и хранене, със сигурност хранителната индустрия също има своя принос, казва специалистът д-р Георги Шишков. Например, често в много продукти обикновената захар се заменя с глюкозо-фруктозен сироп. Причината е, че фруктозата е по-евтина и по сладка. Затова днес приемаме много повече фруктоза, отколкото преди 10 години, отбеляза той.
Няма точна статистика за българите, които имат свръхчувствителност към различни хранителни продукти. Но щом 3% от населението в Европа страда от хистаминова непоносимост, у нас се предполага, че засегнатите са около 200 000 души. За фруктозната непоносимост цифрата би била 400 000, а по отношение на лактозната непоносимост - 1 милион души, според прогнозни данни, изнесени от д-р Шишков. Често се наблюдават и комбинирани непоносимости.
От скоро на българския пазар могат да бъдат намерени два препарата, които помагат в борбата срещу симптомите на непоносимост към хистамин и фруктоза.

Приеха законопроект за агенцията по безопасност на храните

Народните представители приеха на първо четене законопроект за Българската агенция по безопасност на храните. Новият орган ще се създаде чрез преобразуване на Националната ветеринарномедицинска служба и ще бъде на пряко подчинение на земеделския министър. 
Агенцията за безопасност на храните ще поеме функциите на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води. 
В агенцията ще се влее и Националната служба за растителна защита, с изключение на Института за защита на растенията. Дейността на областните дирекции "Земеделие", свързана с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци преминава към новата агенция. 
Новата агенция ще се ръководи и представлява от изпълнителен директор, който ще се назначава и освобождава със заповед на министър-председателя по предложение на министъра на земеделието и храните. Той ще се подпомага от трима заместник-изпълнителни директори.  В структурата на агенцията ще бъде създаден център за оценка на риска. Той ще извършва независима научна оценка на риска по отношение на безопасността на храните, здравето на човека, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, добавките в храните и фуражите, генетичномодифицираните организми, диетичните продукти, храненето и алергените и др. 
Предвижда се Законът за Българската агенция по безопасност на храните да влезе в сила от 1 януари 2011 г.

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. По този повод Червена панделка ще бъде спусната на сградите на Министерство на здравеопазването, Столична община и Националния център по заразни и паразитни болести. Символът е в знак на институционална подкрепа и ангажираност към проблема ХИВ/СПИН. 
В проявите за деня ще се включат и народните представители от 41-то Народно събрание. Преди началото на пленарното заседание на 1-ви декември доброволци от Софийския клуб на обучители на връстници и представители на Асоциацията на студентите по медицина в България към СУ „Св. Кл. Охридски” ще раздават червени лентички на народните представители като знак на съпричастност със засегнатите от болестта. В акцията ще се включи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която ще посети информационния щанд на кампанията в Клуба на народния представител.
С тези и други инициативи във всички области на страната ще бъде даден стартът на   Национална информационна АНТИСПИН кампания 2010 г. Предвидено е да бъдат раздадени над 200 000 презерватива и 200 000 картички с мотото на кампанията и информация за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС).  
Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” ще подкрепи инициативите по повод Световния ден за борба със СПИН, организирани от Студентски съвет на Нов Български Университет, Българска Студентска Фармацевтична асоциация и Югозападен университет „Неофит Рилски”, гр. Благоевград, както и на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), общини, неправителствени организации – партньори на кампанията. Инициативите по региони можете да видите тук. Кампанията се организира с активното съдействие на много национални и регионални медии.  За осемнадесети път Българският младежки Червен кръст ще отбележи Световния ден на борбата срещу СПИН. През целия ден доброволци ще провеждат информационни кампании в 7 столични училища, както и в Медицинския университет, Техническия университет и Висшето транспортно училище.  В 16.00 часа от площада пред Народния театър „Иван Вазов” ще потегли шествие на доброволци на Червения кръст, което ще премине по бул. „Цар Освободител” и ще завърши в подлеза на метростанция „Софийски университет”. По пътя на шествието доброволците ще разпространяват информационни материали, червени лентички – символ на борбата срещу СПИН, и презервативи – единственото надеждно средство за предпазване от ХИВ.  В подлеза пред СУ доброволци и артисти от студентския театър „Алма Алтер” ще направят своеобразен спектакъл - етюди и игри, насочени към повишаване на информираността на хората и призив за повече толерантност към живеещите с ХИВ.  Акцията ще продължи до 18.30 часа и ще завърши с изграждането на горяща панделка от свещи, информират от Български червен кръст.  Желаещите да изследват своя ХИВ-статус напълно анонимно и безплатно могат да го направят в подлеза пред Софийския университет, където ще има подвижен екип, осигурен от Асоциацията по семейно планиране.

Родилки искат промени в документа "Информирано съгласие"

Акция „Инфогласност – Информирано ли се съгласяваш?” проведоха в столицата членове на неправителственото сдружение „Естествено“. Организацията иска промени в документа „Информирано съгласие“, който родилките подписват при прием в болница. 
Инициаторите на кампанията смятат, че в момента жените са лишени от възможността за навременна и точна информация за процедурите при раждане, както и рисковете от тях. Според сдружението, непосредствено преди раждането, когато родилката е с контракции, не може да обърне сериозно внимание на документа.
От организация "Естествено" предлагат документът „Информирано съгласие“ да бъде достъпен за жените преди да постъпят в болницата. Те са изпратили писмо до над 30 АГ-болници с молба документът да бъде поставен на видно място в здравните заведения или да бъде публикуван на техните интернет страници. 
От сдружението за активно раждане, кърмене и  родителство в хармония с природата смятат да изпратят писмо до здравния министър и директора на НЗОК със седем конкретни предложения за решение на проблемите, свързани с информираното съгласие. 

Към 60 000 българи страдат от ревматоиден артрит

В България не се води официална статистика на пациентите с ревматоиден артрит, стана ясно на специална пресконференция, целяща да представи проблемите на българите, засегнати от заболяването. Предполага се, че около 60 000 наши сънародници са болни от ревматоиден артрит. 75% от тях са жени на възраст 35-50 г., 25% мъже на възраст 40-60 г. 75% от лечението на тези пациенти се поема НЗОК, останалите 25% се заплащат от болните, което се равнява на 500-600 лв. доплащане на месец. За разлика от България, в останалите европейски страни лечението се реимбурсира на 100%, казва проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология на Медицинския университет, София.
В Европейския съюз от ревматоиден артрит са засегнати над 100 милиона души, като само сред работещите са поразени близо 40 милиона. Това струва на европейската икономика около 240 милиарда евро годишно, независимо от старанията и усилията на правителства, здравни системи, роля на медиите и програми в областта на профилактиката на заболяването.

От юли 2010 г. са създадени нови европейски медицински стандарти в областта на диагностицирането, лечението и проследяването на ревматоидния артрит. Те са включени в програмата Treat to Target (T2T), инициирана от Европейската лига срещу ревматизъм (EULAR). 
В инициативата участват повече от 50 страни в света. Целта й е да се определи единен световен стандарт при лечението на ревматоидния артрит, обединяващ фактори като дефиниране тежестта на заболяването, насърчаване на ранното диагностициране и лечение, предотвратяване на ставното увреждане и тежката инвалидизация на пациентите. 
Според стандартите на Европейската лига срещу ревматизъм, лечението на ревматоидния артрит трябва да бъде базирано на общо решение, взето между специалиста ревматолог и пациента, като посредством контрола на симптомите, превенцията на структурната увреда на ставите, нормализирането на физическата функция и социализацията, се цели високо качество на живот на болния. 
Контролът на възпалителната компонента на ревматоидния артрит е основният път към достигането на тези цели. По подобие на уеднаквените показатели за контрол на артериалното налягане, стойностите на кръвната захар, както и на липидния статус, така вече и в областта на ревматологията има консенсусен показател за болестната активност на ревматоидния артрит. Показателят DAS (Disease Activity Score) е базата, върху която са създадени препоръките за контрол на болестта, като се счита, че при стойностите под 2,6 е постигната ремисия на заболяването. 
В последните години за лечението на ревматоидния артрит се използват и т. нар. биологични средства или модулатори на биологичния отговор. Медикаментите участват в потискането на различни компоненти и етапи от възпалителния процес и имат ефикасно въздействие на прогресиращото увреждане на ставите. При навременното им включване в лечебния процес може да бъде предотвратена инвалидизацията на пациентите и да се запази тяхната работоспособност. 
 Ревматоидният артрит е социално-значимо заболяване. То има хроничен характер и трябва да се лекува непрекъснато. Болестта може да бъде „отключена“ от различни фактори – инфекции, вирусни заболявания, стрес, унаследяване на гени. Макар че заболяването е хронично и прогресира, то може да бъде спряно, казва д-р Любомир Маринчев от Клиниката по ревматология към Университетска болница „Св. Иван Рилски”, София. От голямо значение за хода на заболяването е ранното диагностициране и започване на терапия, тъй като навременното лечение спира рентгеновата прогресия, допълва той. 

Смята се, че ревматоидният артрит е заболяване на средната възраст. Среща се най-често във възрастовия диапазон 30-60 г., което не изключва диагностицирането и на по-млади пациенти, включително и деца.

България е на пето място по възрастно население

Делът на хората над 65 години у нас е един от най-високите в Европа. Средно процентът на тази възрастова група спрямо общия брой население в Стария континент е 16,9 %, докато у нас той е 24 на сто.
Тенденцията е броят на хората до 14 години да намалява, а на тези на възраст над 60 год. да нараства. В момента населението над 65 г. се е увеличило с 9,8 % спрямо данните от 1987 г. Застаряването е най-силно изразено в селските райони, където хората над посочената възраст са 32,9%.
Тези данни показват не само задълбочаващия се процес на застаряване на нацията, но и на увеличаване заболеваемостта на по-възрастното население, особено по отношение на мозъчно-съдовите болести. На част от тези актуални проблеми е посветен и международният научен симпозиум „Актуални аспекти на невросонологията и стареенето”, който ще се проведе в рамките на Петата юбилейна среща на Българската асоциация по невросонография и мозъчна  хемодинамика на 2 и 3 октомври в София, съобщиха от Военномедицинската академия.
Форумът се реализира под егидата на Европейската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика. В научната му програма ще се включат изтъкнати европейски учени като проф. К. Нидеркорн (Австрия), проф. Е. Бартелс (Германия) и проф. И. Тарка (Финландия). От българска страна ще участват проф. E. Титянова (председател на Българската асоциация по невросонография и мозъчна хемодинамика и завеждащ Клиниката по функционална диагностика към ВМА), проф. С. Торбова (кардиолог), проф. Зл. Коларов (ревматолог), проф. Е. Христова (неонатолог), проф. И. Търнев (невролог), проф. С. Чернинкова (невроофталмолог), доц. И. Петров (кардиолог), доц. К. Гиров (съдов хирург) доц. Б. Стаменов (невролог), доц. З. Стойнева (професионални болести) и др.
Основните теми, които ще бъдат засегнати по време на симпозиума, са: „Тайни на активното стареене”, „Стареене и стареещият мозък”, „Невросонологията във вторичната профилактика на мозъчния инсулт”, „Терапевтични стратегии в неврологията” и др.
Официалното откриване на форума е на 2 октомври (събота) от 14:00 ч. в хотел „Родина”, София.

Колко мръсни са бутоните в асансьора?

Само един бутон приютява близо 40 пъти повече микроби от седалката в обществена тоалетна, твърдят учени.
Изследване, проведено в хотели, ресторанти, банки, офиси и летищата, е установило, че  има 313 единици от образуващи колонии бактерии на всеки квадратен сантиметър от асансьорния бутон.
При равностойна площ на тоалетната седалка са открити само осем единици.
Бактериите на асансьорните бутони могат да да предизвикат стомашни проблеми.
Асансьорът в една многоетажна сграда може да си използва от десетки хора, които ще трябва да влязат в контакт с всички видове бактерии, на всеки час.
Предишни изследвания показали, че бюрото в офиса може да предложи дом за 400 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната седалка. Клавиатурата на компютъра пък има четири пъти повече микроби, отколкото тоалетните.
Най-добрият начин да се предпазите от опасните бактерии е да миете ръцете си преди да се храните или боравят с храна, препоръчват учените.

Страници