Здравна система

Siemens достави модерен компютърен томограф в МБАЛ „Св. Петка“

Министър-председателят Бойко Борисов, заедно с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, откриха официално новото модернизирано отделение по образна диагностика във видинската МБАЛ „Св. Петка“.

Най-новата придобивка в отделението по образна диагностика е 16-срезовият спирален компютърен томограф Somatom Emotion на Siemens . Това е един от най-високотехнологичните апарати, налични  в Североазападна България за нуждите на пациентите.

Скенерът Somatom Emotion е най -продаваният високотехнологичен компютърен томограф в света. Компактният скенер осигурява изображения с много високо качество, удобен е за експлоатация, икономичен е от гледна точка на разход на електроенергия и е с опитмални нива на радиационно облъчване.

 Снимка: Информационна агенция Focus

Eксперти изготвят Бяла книга със стратегически препоръки в областта на здравеопазването

 

Във фокус на проучването са възрастта, качеството и поддръжката на медицинска апаратура в българските лечебни заведения

Експерти в областта на общественото здраве, начело с проф. Любомир Иванов, и в партньорство с Българската асоциация на търговците на медицински изделия (БАТМИ), са в процес на подробен анализ на системата на здравеопазването и изготвят препоръки за стратегически подходи с цел нейното оптимизиране Препоръките ще бъдат изготвени и публикувани в Бялата книга до края на годината, на базата на изводи от обществени обсъждания и заседания на експертните комисии. Това съобщи заместник-председателят на БАТМИ и ръководител на Сектор Здравеопазване в Siemens за България Тодор Воденичаров.

Системата на здравеопазване е изключително комплексна и се нуждае от колективните действия на държавната власт, бизнеса, медиите и медицинските специалисти. Като представител на бизнеса с медицински изделия, мога да кажа, че едно от основните предизвикателства за системата на българското здравеопазване, които трябва да бъдат дискутирани публично, е възрастта на медицинската апаратура, особено когато става въпрос за източници на йонизиращо лъчение. Не става въпрос само за недостиг на средства, но и за липса на контрол върху вноса, употребата и особено важно - поддръжката на медицинска апаратура“, обяснява Тодор Воденичаров.

Режимът на внос, инсталация и ремонт на медицинска апаратура не е ясно регламентиран, което позволява при поддръжката и ремонта да се използват резервни части и софтуер, с неясен произход. Това създава предпоставки за недобро качество на съответната апаратура.

По международни стандарти медицинската апаратура се счита за остаряла след 7-10 години от нейната експлоатация. В България продължават да се работи с техника на възраст 20 и повече години. До скоро по официални данни близо 75% от рентгените са на възраст над 20 години, а близо 70% от всички компютърни томографи са купени втора ръка.

Siemens гарантира наличието на оригинални резервни части до 10 години след спирането от производство на определен модел апарат. Парадоксалното е, че докато имаме ограничения за възрастта на такситата, например, нямаме изисквания за възрастта на медицинската апаратурата. Реимбурсирането не зависи от качеството или възрастта на техниката – то е еднакво за стари и нови апарати. На практика няма преки икономически стимули за лечебните заведения да правят инвестиции в по-качествена апаратура. В Австрия, например, има 100% реимбурсиране за апарати на възраст до 7 години и 50% за реимбурсиране за апарати на повече от 7 години “, констатира Тодор Воденичаров.

Новата стратегия за сервиза на Siemens е фокусирана върху превантивните действия. Чрез дистанционно следене на работните параметри на системите се откриват източниците на потенциални проблеми, преди още реално да са възникнали.

Всеки произведен и инсталиран от Siemens апарат е свързан онлайн към централата в Германия и към сервизния център в съответната държава. Така експертите на Siemens отстраняват дистанционно до 30% от проблемите с апаратурата.

Инж. Борислав Ковачев, ръководител на сервизния център в Siemens, разкри в детайли цялата сложност на сервизните операции, които се извършват в компанията.

Сервизът на Siemens има офиси в 128 страни, включително и в България, където обслужва над 200 000 системи. 57 хиляди от тях имат дистанционна връзка до централата на Siemens в Германия. Ако до 2 часа специалистът от местния екип не може да разреши проблема, той се докладва в Германия, където по случая се мобилизира допълнителен ресурс.

Добре е да се знае, че медицинското облъчване се извършва със съгласието и знанието на пациента. Имате право да се интересувате от апаратурата, с която Ви преглеждат.”, препоръчва в заключение Тодор Воденичаров.

 

Инфекциозната болница в София работи с нов рентгенов апарат

 

Университетска специализирана болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести (УСПАЛИПБ) разполага от днес с нов модерен рентгенов апарат MULTIX Swing на Siemens. Апаратът е закупен със средства, отпуснати от Министерството на здравеопазването, които възлизат общо на 170 000 лева за строително-ремонтни дейности и закупуване на апаратура за нуждите на болничното заведение.

На официалното откриване на обновеното отделение по Образна диагностика в болницата присъстваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев, председателят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков, председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова и директорът на болницата проф. Татяна Червенякова.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев пое ангажимент до 2 години сградата на болницата да бъде ремонтирана и условията за пациентите и работния колектив да бъдат подобрени.

Болницата обслужва пациенти от столицата и цяла Северозападна България. През отделението по образна диагностика годишно преминават около 5 000 пациенти.

Благодаря на специалистите от Siemens, които, съвместно с Националния център по радиобиология и радиационна защита и Агенцията за ядрено регулиране, на всеки етап контролираха изграждането на отделението по образна диагностика и благодарение на които днес то отговаря на всички изисквания на институциите, заяви в официалното
> си обръщение проф. Червенякова.

Рентгенографичният апарат MULTIX Swing на Siemens е с функционални възможности за дигитализиране и изцяло отгoваря на световните медицински стандарти. Апаратът разполага с рентгенова защита, която води до минимално облъчване на пациента, осигурява високо качество на образа и същевременно удължава живота на рентгеновата тръба.

Благодарение на своя ергономичен дизайн и на лесната за управление конзола, прегледът на пациента протича с удобство. Рентгенът е подходящ за пациенти с наднормено тегло.

Siemens достави 10 апарата на най-новата болница в София

 

В Деня на Европа – 9 май, в София бе открита нова многопрофилна болница за активно лечение – Софиямед. Новото здравно заведение се намира на бул. „Г. М. Димитров” № 16.

На официалното откриване присъстваха министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, управителят на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков, председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, ръководители на други лечебни заведения, както и представители на пациентски организации.

Лечебното заведение разполага с 12 отделения, 7 операционни зали, оборудвани с високотехнологична медицинска апаратура, а леговата база е за 450 пациенти.

Болницата има Диагностично-консултативен център с 80 кабинета за лични лекари и специалисти от доболничната помощ, както и собствена Клинична лаборатория. Тя предлага пълен клиничен пакет услуги, включително и имунология.

Siemens достави 10 апарата в четири отделения в новата болница – модерен ядрено-магнитен резонанс, 16-срезов компютърен томограф, графично-скопичен рентгенов апарат, два графични рентгенови апарата, два мобилни рентгенови апарата, съвременен ангиограф с най-ниски дози на облъчване, ултразвуков ехокардиографски апарат от висок клас и C-рамо за ортопедия.

Подробности за доставената медицинска апаратура на Siemens

Ядрено-магнитен резонанс Magnetom Essenza

Ядрено-магнитният резонанс Magnetom Essenza е революционно компактна система за магнитно резонансна томография на цяло тяло със свръхпроводим магнит 1.5 Тесла. Апарат от този модел e шестият инсталиран в България през последните 3 години. Системата е оптимална за неврологично, абдоминално и ангиологично изобразяване при мускулно-скелетни и кардиологични изследвания. Апаратът осигурява бързо провеждане на изследванията при максимален комфорт за пациента. Качеството на получените образи отговаря на съвременните световни стандарти в медицината.

Ангиограф Artis Zee

Artis Zee е високотехногична ангиографска система за интервенционална кардиология. Апаратът е с плосък детектор 20 х 20 см и е окомплектован със синхронизирана система за следене на хемодинамичните параметри на пациента и последна версия на кардиологичните софтуери. В апарата са интегрирани софтуери за ефективно намаляване на лъчевото натоварване и едновременно повишаване качеството на образите.

С-рамо за ортопедия Siremobil Compact L

С-рамото за ортопедия Siremobil Compact L може да извършва флуроскопия и пулсова флуроскопия със задържане на последния образ, а също и цифрова радиография. и е едно високотехнологично решение за хирургични, ортопедо-травматологични и урологични манипулации.

Ултразвукова система Acuson X 300

Ултразвуковата система Acuson X 300 е една от най-добрите в своя клас. комбинация между качество на образа и технически функции. Технологията за цялостна дигитална обработка на сигнала създава един от най-чистите образи сред двуизмерните системи и заедно с качество на Doppler образа, допълва прецизността в диагностичния процес.

Нова многопрофилна болница от най-висок клас отвори врати в София

Нова многопрофилна болница от най-висок клас ще отвори официално врати в столицата на 09 май 2012 г. Болница „Софиямед” се намира на бул. „Г.М.Димитров” и ще осигури общо 330 работни места, от които 60 доктори и висококвалифицирани медицински специалисти. Легловата база разполага с общо 450 легла, разпределени в 12 отделения.

Болницата разполага с операционен блок със 7 операционни зали. В това число не влизат отделението по акушерство и гинекология, травматологичното отделение, урологията и инвазивната кардиология, които разполагат със собствени операционни зали и катетеризационни лаборатории.

За пациентите на болница „Софиямед“ ще се грижат едни от най-добрите медицински специалисти на България, които успешно си партнират с колеги от други български и чуждестранни болници. По-голяма част от лекарите са специализирали в чужбина, благодарение на което при по-особени патологии и клинични случаи ще се осъществяват консултации и телеконференции със специалисти от клиники в Канада, Швейцария, Франция, Германия и др.

„Тежката” апаратура в четири от отделенията на болницата е доставена от една от водещите компании за медицинска апаратура - Siemens. За нуждите на болничното заведение са доставени: модерен ядрено-магнитен резонанс, 16-срезов компютърен томограф, графично-скопичен рентгенов апарат, два графични рентгенови апарата, два мобилни рентгенови апарата, съвременен ангиограф с най-ниски дози на облъчване, ултразвуков ехокардиографски апарат от висок клас и C-рамо за ортопедия.

Диагностичната апаратура на лечебното заведение е от най-висок клас в България. В отделението по инвазивна кардиология се извършват всички високоспециализирани диагностични и терапевтични процедури за оценка и лечение на миокарден инфаркт, коронарна болест на сърцето, придобити сърдечни пороци, както и вродени сърдечни аномалии. Инвазивните кардиолози в болница „Софиямед“ имплантират както антибрадикардни, така и по-специфични пейсмейкъри за пациенти със сърдечна недостатъчност (т.нар. кардиоресинхронизираща терапия). От 2012 г. закупуването на тези по-специализирани пейсмейкъри е напълно покрито от НЗОК.

Болница „Софиямед“ разполага със собствен Диагностично-консултативен център с 80 кабинета за лични лекари и специалисти от доболничната помощ. За момента са сключени договори с 8 лични лекари, като се очаква да има общо 30 общопрактикуващи лекари.

Болницата има собствена Клинична лаборатория, която предлага пълен клиничен пакет услуги (вкл. и имунология), както и Спешно отделение с автомобилен парк от 4 линейки.

Лечебното заведение, както и поликлиниката, имат сключен договор с НЗОК.

Магнитен резонанс от най-ново поколение заработи в МБАЛСМ „Н.И.Пирогов”

Днес се състоя официалното откриване на магнитен резонанс от последно поколение и без аналог в България в Медико-диагностичната лаборатория в МБАЛСM "Н.И.Пирогов". Апаратът Magnetom Avanto е доставен от Siemens и на официалното откриване присъстваха медицинският управител на лабораторията д-р Галя Гарванска, изпълнителният директор на Siemens за България инж. Боряна Манолова и ръководителят на сектор Здравеопазване д-р Тодор Воденичаров.

За да демонстрират предимствата на апарата, експертите прегледаха на Magnetom Avanto волейболиста Евгени Иванов.

Magnetom Avanto е със сила на магнитното поле от 1.5 тесла и е с доказано отлични резултати сред магнитно-резонансните томографи в световен мащаб. През 2010 г. 8 от 10-те най-добри болнични заведения в света правят магнитно-резонансни томографии на Magnetom Avanto.

Апаратът Magnetom Avanto е първият магнитно-резонансен томограф от толкова висок клас в България, благодарение на редица предимства:

  • TIM system - (Total Imaging Matrix) – технология, позволяваща комбинирането на отделни бобинни елементи при провеждане на изследването и специализиран софтуер, благодарение на които на практика може да се изследва всеки един орган;

  • Най- висока хомогенност на магнитното поле и превъзходно качество на получаваните образи;

  • Много бързо получаване на образите - времето за преглед е с до 50% по-кратко от другите апарати за магнитно-резонансна томография в България – до 20 минути за изследване на цяло тяло за разпространение

  • на тумори и лезии; ангиография на отделни области или на цялото тяло– от главата до пръстите на краката; ангиографии на долните крайници; преглед на гръбначен стълб и гръбначен мозък и др.;

  • Изключително нисък разход на електроенергия, нулев разход на хелий, минимални разходи за охлаждане.

Лабораторията има сключен договор със Здравната каса и магнитният резонанс е достъпен за преглед и диагностика на всички пациенти, които имат направление за магнитно-резонансна томография.

Телефони за записвания и информация, относно прегледите с апарата:

02/ 915 43 04; 02/ 951 54 61; 0882 043 433

 

Доставиха нов рентгенов апарат MULTIX Swing от Siemens в МБАЛ-Самоков

Отделението по образна диагностика на МБАЛ-Самоков разполага от днес с нов модерен рентгенов апарат MULTIX Swing на Siemens. Инвестицията за доставката и монтажа на новия рентгенов апарат възлиза на 60 000 лева, като средствата са осигурени от Община Самоков.

Рентгенографичният апарат MULTIX Swing на Siemens е от последно поколение с функционални възможности за дигитализиране и изцяло отгoваря на медицинските стандарти. С него могат да се провеждат диагностични процедури при всички пациенти с ортопедични и торакални проблеми, както и при тези с травма и нуждаещите се от спешна диагностика.

Апаратът разполага с изключителна рентгенова защита и води до минимално облъчване на пациента, посредством високочестотния генератор, който значително редуцира дозата на облъчване, осигурява високо качество на образа и същевременно удължава живота на рентгеновата тръба. MULTIX Swing е подходящ за пациенти с наднормено тегло. Апаратът произвежда рентгенови образи от най-високо качество и разполага с автоматичен контрол на експонацията. Разстоянието между масата и филма е минимизирано, с което се постига много по-добро качество на образа, тъй като се избягва ефектът „оптическа дисторбция”. Благодарение на своя ергономичен дизайн и на лесната за управление конзола, прегледът на пациента протича с удобство.

„Благодарим на община Самоков за помощта, която оказва на МБАЛ-Самоков и за благотворното партньорство, което имаме през годините. Със средствата, които ни бяха отпуснати, ние успяхме да закупим този много ценен рентгенов апарат, който ще удовлетвори нуждите на пациентите от болничната и доболничната помощ и значително ще повиши качеството на медицинското обслужване в болницата. Спeциални благодарности и на ръководството на компанията Siemens, която има сериозно присъствие в болницата с високо-технологична медицинска апаратура”, заяви на официалното откриване директорът на МБАЛ-Самоков д-р Красимира Ковачка.

„Това не е първият апарат, който Siemens доставя за нуждите на болничното заведение. Преди три години доставихме и монтирахме в болницата 2-срезовия спирален компютърен томограф SOMATOM Spirit, който е пример за високо-технологична апаратура, с каквато разполагат много модерни лечебни заведения в Европа. Горд съм, че най-високо-технологичната фирма за медицинска апаратура е предпочитаният партньор на МБАЛ-Самоков, защото това означава, че пациентите ще бъдат диагностицирани на възможно най-модерната апаратура”, изтъква д-р Светослав Мечкарски, Мениджър „Ключови клиенти” в Сектор „Здравеопазване” на Siemens.

МБАЛ-Самоков обслужва общините Самоков и Долна баня с население от около 42 527 души. За 2010 г. преминалите болни през МБАЛ-Самоков са 9337. През отделението по образна диагностика на болницата годишно преминават около 7000 пациенти. Приоритетите за бъдещи инвестиции в апаратура за отделението са закупуване на дигитален рентгенографичен и скопичен апарат, 5 броя мобилни рентгенови апарати за структуриране на лечебното заведение и закупуване на рентгенов апарат за зъбни снимки.

Плащаме до 950 лв. за избор на лекарски екип, реши правителството

От 350 до 950 лв. ще плащат пациентите, които искат да ползват услугата избор на екип в болниците у нас. Правителството прие промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, предложени от министъра на здравеопазването Стефан Константинов. Таксата за избор на лекар ще бъде между 250 и 700 лв.
Размерът на цената ще зависи от стойността на клиничната пътека. Според наредбата, за клинична пътека с цена до 500 лв., например, плащането за избор на лекар не трябва да надхвърля 50% от тази стойност, т.е. 250 лв., а за екип – 75%, или максимум 350 лв.
С повишаване цената на клиничната пътека, процентът за таксата намалява. Цената за избор на лекар или екип за извършване на дейности по клинична пътека на стойност от 1001 до 2000 лв. не може да надхвърля 30% от тази стойност за избор на лекар и 60% от стойността на пътеката, отнасяща се за избора на екип. При операции над 2000 лв. пък за избор на лекар ще се плаща до 20% от стойността на клиничната пътека, т.е. не повече от 700 лв., а за избор на екип – 40%, или до 950 лв. Справка на здравното ведомство наскоро установи, че болните са принудени да плащат по 10 000 лв. за избор на екип в някои лечебни заведения у нас.
Затова, целта на въвеждането на финансовите oграничения е да се създаде ясен регламент за избора на лекарски екип, тъй като досега всяко здравно заведение определяше индивидуално сумите, които болните да заплащат за услугата. В резултат на липсата на критерии и правила за предлагането и ползването на допълнителната услуга от пациентите, се стига до парадоксалното положение те да бъдат поставяни в ситуация да избират задължително лекар или екип преди или след извършената им манипулация, дори и тогава, когато този лекар или екип е само един и на практика избор не може да бъде извършен.
Новите правила ще трябва да се спазват от всяка болница, независимо от нейната собственост, когато пациентите са здравноосигурени и лечението им се покрива от здравната каса.
Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента. За тази цел на видно място в болниците ще трябва да се изложи ценоразпис, включващ избор на екип и лекар по клинични пътеки.
Няма да се допуска пациентът да заплаща за избор на екип или лекар, при положение, че болницата разполага само с един екип или специалист. Според документа, избор на екип не може да се прави и за целия престой на пациента в лечебното заведение.
Електронен дневник на заявленията за избор на екип или лекар ще следи за коректността на лечебните заведения по взиманията на средства от пациентите. Данните ще постъпват на тримесечие към Районните центрове по здравеопазване.

Българинът не вярва на здравното министерство

25% от българските граждани смятат, че здравеопазването е най-слабият сектор в работата на правителството, показва национално представително проучване на Института за социални изследвания и маркетинг.
Изследването за социално-политическите нагласи е проведено в периода 11-17 декември 2010 г. В него са взели участие 1 103 души.
52% от анкетираните са недоволни от политиката на правителството по отношение на социалната политика, ниските доходи, пенсионната реформа.
Според 3% от участниците в анализа, здравеопазването е най-големият проблем на България днес, което го поставя наравно с престъпността и липсата на законност и справедливост.
На първо място е безработицата - 31% от българите я поставят като проблем номер 1 у нас, следван от ниските доходи - 29%, и лошото управление на страната, определено като такова от 12% от анкетираните.
През месец декември министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов регистрира 20% доверие и 63% недоверие. С най-голямо доверие българите се отнасят към еврокомисаря Кристалина Георгиева – 48%. Наблюдава се спад в доверието в премиера Бойко Борисов – 44%, в сравнение с 63% през декември 2009 г.
На въпрос имат ли забележки към дейността на сегашното правителство, 5% от участниците в проучването посочват в спонтанни отговори, че имат критики по отношение на здравеопазването. В тази графа на първо място, с 14%, се нарежда лошата социална политика, ниските доходи и пенсионната реформа.

Подписаха Националния рамков договор за медицинските дейности

Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз подписаха Националния рамков договор за медицински дейности за 2011 г.
На 29 декември ще бъде парафирана и частта за стоматологични дейности, след което подписа си ще постави и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
„Постигнато беше съгласие по много спорни моменти, като надделяха разумните предложения. Нов положителен момент за следващата година е приетото решение всички средства, събрани от здравноосигурителни вноски, да бъдат използвани в рамките на годината за здравноосигурителни плащания. НЗОК няма да има излишък, както е било досега”, каза управителят на здравната каса д-р Нели Нешева.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че приема този ден като нов старт на възстановяване на договорното начало. „Този процес беше прекъснат за дълго време. Тази година рамковият договор е доста осакатен, поради което ние с пълномощията, дадени ни от 51-вия събор на БЛС ще подпишем договора с неудоволствие, тъй като той за нас все още не е цялостен. Липсват цени, обеми и регулация на дейностите. Но надежда дават измененията в законите, които почти ежедневно започват да се случват и които дават шанс следващата година договорният процес да бъде възстановен в пълния обем”, каза още д-р Райчинов.
За първи път пациентска организация участва в преговорите и в подписването на Националния рамков договор. „Това е една положителна стъпка и знак за партньорство и разбирателство“, смята Диана Хаджиангелова, член на Надзорния съвет на здравната каса и представител на организациите за защита правата на пациентите.

Страници