Безплатни очни прегледи за деца

Специалисти от болница "Токуда" - София, ще консултират на 11 септември. Необходимо е обаче предварително записване.
Безплатни очни прегледи за деца организира болница „Токуда” – София, по повод началото на новата учебна година.
Специалистите ще консултират на 11 септември (събота) от 08:00 до 14:00 часа след предварително записване на тел. 02/ 403 4000. Няма да се изискват направления или други документи от пациентите, съобщиха от лечебното заведение.
„Неустановените навреме проблеми със зрението могат да затруднят сериозно възприятията на детето и усвояването на учебния материал. Ето защо е препоръчително преди първия учебен ден всяко едно дете да бъде консултирано с очен лекар”, каза началникът на отделението по офталмология в болницата д-р Веселин Даскалов.
Късогледството, което най-силно затруднява училищните занимания, обикновено се развива между 6- и 10-годишна възраст. То може да прогресира много бързо, затова не трябва да се пренебрегват редовните профилактични прегледи.
Другата рефрактивна аномалия – далекогледството – засяга между 12 и 15% от децата у нас. То е една от причините за развитието на т.нар. „мързеливо око”, което се наблюдава при 2-3% от българските деца, а също така може да доведе и до страбизъм (кривогледство). То от своя страна е проблем, което се среща при 3 до 5% от децата.
„Над 80% от откритите в ранна детска възраст очни заболявания са лечими, когато са в началния стадий и е проведено съвременно офталмологично лечение”, поясни д-р Даскалов. 
Безплатната консултация включва преглед от специалист, изследване на зрителната острота и очните дъна, както и препоръки за лечение, когато това се налага.
Адресът на МБАЛ „Токуда” – София, е бул. „Никола Вапцаров” 51 Б.