До 23 пациенти приемат болниците ни на денонощие

За 265 работни дни лечебните заведения в страната са приемали от 3 до 23 пациенти за денонощие, стана ясно от проверките на Изпълнителната агенция „Медицински одит" към Министерство на здравеопазването. Данните бяха изнесени на кръглата маса на тема: „Състояние, проблеми и тенденции в развитието на инвазивната кардиология", на която също така се изясни, че отделенията по инвазивна кардиология отговарят на стандарта.Най-често допусканият пропуск на съответните клиники е, че не извършват изследване на кръвна група на пациентите и не водят регистър на усложненията след оперирането им и вътрешно болнична смъртност.

По думите на проф. Иван Миланов, заместник-министър на здравеопазването, в практиката у нас се наблюдава прекалено често обръщане към методите на инвазивните процедури за сметка на традиционните методи на лечение, което показва възможността да се извърши ревизия на стандарта по кардиология и клиничните пътеки по кардиология.

По отношение на несъгласията от страна на лекари и пациентски организации относно здравната карта според проф. Миланов по-висок резултат ще даде диалогът между институциите и лекарите, особено имайки предвид че тя е в процес на изработване и договаряне, вместо протестите. Според него целта на преструктурирането в здравната система е лечебните заведения в страната да функционират по европейски стандарти.

Проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина" изрази мнение на кръглата маса, че с организирането на мероприятия, при които само се говори по принцип, в здравеопазването няма да настъпи подобрение.