Министърът на здравеопазването разговаря с протестиращите

Проф. д-р Ана-Мария Борисова излезе от текущо заседание в Министерски съвет и се срещна с протестиращите пациенти и лекари пред Министерски съвет по настояване на министър-председателя Бойко Борисов.

С думите, че протестът се обявява в защита правото на пациента срещу здравните осигуровки, които плаща да получава медицински грижи, Теодора Захариева, председател на Федерация Български пациентски форум, посрещна министърът на здравеопазването. Пациентите се обявяват срещу потъването на средствата в консолидирания бюджет на държавата и въвеждането на делегирани бюджети. Теодора Захариева настоя за среща с министър-председателя, на която да се получат ясни отговори по отношението на здравната реформа.

Проф. Борисова обясни пред протестиращите, че здравната система се налага да бъде реформирана, за да работи здравеопазването и че реформата обхваща цялата здравна система като се стартира с преструктуриране на болничната и извънболнична помощ и въвеждане на електронно здравеопазване, а делегираните бюджети са само част от цялостната картина на промени.

На въпросите колко време ще продължи реформата, проф. Борисова подчерта, че за това е необходимо време и даде примери с други европейски държави. По думите й диагностично свързаните групи в Германия се въвеждат в продължение на 10 години, а в Португалия – 5, което е най-краткият срок. „Ние сме започнали подготвителния период и вече сме свършили една трета от подготвителната работа, стандартите са готови", каза здравният министър.

От юли месец започва подготовката и за методичните указания по всяка специалност заедно с научните дружества, което ще постави началото на подготовката на диагностично свързаните групи, поясни още проф. Борисова.

На изказаните притеснения от Теодора Захариева какво ще се случи с българския пациент, докато реформата приключи, проф. Борисова отговори, че той ще бъде обгрижен и се отправи към Министерски съвет с декларациите на протестиращите, с ангажимента да ги представи на министър-председателя Бойко Борисов. Последните й думи бяха: „ Всеки добър мениджър ще се справи с делегираните бюджети. Той ще приема болни, които трябва да бъдат приети и няма да приема болни, които просто правят пътеки."