От днес са в сила нови 9 стандарта за производство на продукти от свинско, говеждо и пилешко месо.
Знака „Стара планина” ще носят каймата, кебапчетата, кюфтетата, суровата наденица, варените и варено-пушените колбаси, както и продукти със 100 % месо, като в тях няма да се допуска влагането на консерванти, соя, картофено нишесте, фибри и други подобрители.
Солта в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата не бива да е над 2%. Малотрайните колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а трайните - не повече от 3,5%.
Очаква се такива продукти да се появят на пазара до месец.
Новите норми максимално се приближават до Българския държавен стандарт, но няма да го заместват и ще са доброволни.
Category: