Онкоболните пациенти в Пловдив ще получат нужното лъчелечение

Пациентите с онкологични заболявания в Пловдив ще получат нужното лъчелечение, въпреки спирането на работа на телегаматерапевтичния апарат в общинския онкологичен диспансер, информират от Министерството на здравеопазването. 

Средно по 68 души на месец са обслужвани в диспансера през 2010 г. От 1 ноември обаче лицензът за дейност на апарата не е подновен, тъй като е изтекъл срока, в който той може да бъде експлоатиран. Това е довело до спирането на дейността на апарата. 

След намесата на здравното министерство пациентите, които досега са се лекували в общинския диспансер и се нуждаят от лъчелечение, ще бъдат насочени към други лечебни заведения в страната - УМБАЛ ”Царица Йоанна” в София, Националната онкологична болница, диспансерите в Ст. Загора и Хасково, както и УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Междувременно УМБАЛ „Св. Георги” поема ангажимент да пусне в действие втори линеен ускорител. Това ще стане веднага, след като общинският онкологичен диспансер демонтира телегаматерапевтичния апарат, тъй като новата техника трябва да бъде разположена там. По този начин проблемът ще бъде трайно решен през следващата година.