От 19 декември влиза в сила новата наредба за тютюнопушенето

От 19.12.2010 г. влизат в сила новите разпоредби, които трябва чувствително да ограничат местата, на които може да се пуши свободно у нас.
До тази дата всички заведения и обществени сгради в страната трябва да са приведени в съответствие с наредбата на Министерски съвет, която урежда прилагането на закона и наказанията за неговото неспазване.
Тя ще въведе нови правила, които, макар и да не са идеални за непушачите, значително ще доближат страната ни до практиката на останалите европейски държави, които могат да служат за пример в борбата с тютюневия дим. Надяваме се след Коледните и Новогодишни празници да имаме една България с много по-малко цигарен дим, казват от Гражданска инициатива „Без дим“.
За да отбележат датата и за пореден път да фокусират погледа на обществото към този не маловажен проблем, на 19.12.2010 г. от 12 часа членове на гражданската инициатива ще раздават балони "Без дим. Само въздух" в The Mall в столицата. На събитието са поканени граждани, симпатизиращи на каузата, медии и представители на Министерство на здравеопазването и Комисията по здравеопазване в Народното събрание.
Организацията подготвя и списък със заведенията, в които не се пуши или имат изцяло отделени помещения за пушене - така, както се изисква от закона.