Подписаха Националния рамков договор за медицинските дейности

Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз подписаха Националния рамков договор за медицински дейности за 2011 г.
На 29 декември ще бъде парафирана и частта за стоматологични дейности, след което подписа си ще постави и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
„Постигнато беше съгласие по много спорни моменти, като надделяха разумните предложения. Нов положителен момент за следващата година е приетото решение всички средства, събрани от здравноосигурителни вноски, да бъдат използвани в рамките на годината за здравноосигурителни плащания. НЗОК няма да има излишък, както е било досега”, каза управителят на здравната каса д-р Нели Нешева.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че приема този ден като нов старт на възстановяване на договорното начало. „Този процес беше прекъснат за дълго време. Тази година рамковият договор е доста осакатен, поради което ние с пълномощията, дадени ни от 51-вия събор на БЛС ще подпишем договора с неудоволствие, тъй като той за нас все още не е цялостен. Липсват цени, обеми и регулация на дейностите. Но надежда дават измененията в законите, които почти ежедневно започват да се случват и които дават шанс следващата година договорният процес да бъде възстановен в пълния обем”, каза още д-р Райчинов.
За първи път пациентска организация участва в преговорите и в подписването на Националния рамков договор. „Това е една положителна стъпка и знак за партньорство и разбирателство“, смята Диана Хаджиангелова, член на Надзорния съвет на здравната каса и представител на организациите за защита правата на пациентите.