Протест на оптиците

Второ протестно шествие, този път под надслов „Оптиците осигуряват зрение, медиците – лечение!“ организираха представители на Националната асоциация на българските оптици и оптометристи пред Министерство на здравеопазването. Те се обявяват против промените в Закона за здравето, регламентиращи дейността на оптиките в страната, които бяха приети на 30.11.2010 г. от Народното събрание. 
По същия повод очните специалисти протестираха миналия месец. Тогава поискаха предложенията за регулация на професията на оптиците първо да бъдат обсъдени с професионалната общност.
Сега протестиращите настояват президентът Георги Първанов да наложи вето на приетите поправки в закона, според които консултацията в оптика вече трябва да се извършва от очен лекар. Досега прегледите можеха да се осъществяват и от оптометристи. 
Според професионалното сдружение на оптиците и оптометристите, ако се приеме идеята само очен лекар да има правото да прави преглед за очила, това ще лиши пациентите от компетентна помощ, а оптиците ще останат без работа.