Сименс дари система за цифрова рентгенография за изследвания на музея „Field”

В опит да помогне за развитието на изследванията на миналото на нашата планета, „Refurbished systems“ на Siemens е дарила система за цифрова рентгенография AXIOM Multix MT на музея „Field“ в Чикаго, за да насърчи неговата мисия за събиране и обмен на знания за Земята и нейните хора. Тази система на Siemens заменя по-стар рентгенов апарат, която Siemens е дарил на музея през 1949 г.
„Ние сме горди да бъдем част от невероятната работа на музея „Field“ и техния впечатляващ списък от научни работници и служители,“ каза Сабине Дъфи-Сандстрьом, вицепрезидент, „Refurbished systems“, сектор „Здравеопазване“ на Siemens. „Чрез изследването на вътрешността на тези вкаменелости и артифакти от минали години, изследователският екип на „Field” може да помогне на всички нас по-добре да разберем историята на нашата цивилизация, както и на нашата планета.“
„Новият апарат Axiom пренася партньорството ни със Siemens в XXI век с пакет от възможности, за които персоналът ни от 1949 г. не е можел и да мечтае“, каза Ланс Гранд, старши вицепрезидент и ръководител на „Научни изследвания и колекции“ в музея „Field”. „Новата машина заменя стар рентгенов апарат от Втората световна война с изцяло цифров модел, който в голяма степен ще разшири нашите изследователски възможности, особено по отношение на подробното проучване на фосили, зоологически материали, както и археологически образци. Това е един огромен подарък от Siemens, който ще подобри нашата изследователска дейност по редица начини.“
В момента системата AXIOM Multix се използва за проучване на фосили от формацията „Грийн ривър“ от басейна в Уайоминг. На това място се намира езеро на 52 милиона години, вкаменено във варовика. Това е едно от най-продуктивните и важни места с вкаменелости. Красиво запазен в тези варовикови легла е един от най- големите ранни образци от еволюция на растения и животни след масовото изчезване от периода креда преди 65 милиона години.
Новият апарат се използва и за артифакти от колекциите от Киш. Киш е древен град, разположен на района около река Ефрат на около 80 километра южно от днешен Багдад в Ирак, който датира от 3200 г. пр.н.е. Този световно известен археологически обект свидетелства за изключително ранна урбанизация, когато музеят „Field“ и „Оксфордския университет“ проведоха съвместни археологически експедиции от 1923 до 1933 г.
Основан през 1893 г., музеят „Field“ е един от най-видните природонаучни институти, разположен на повече от 120 хиляди квадратни метра и посветен на научни изследвания, колекции, както и програми за обществено образование. Кураторският и научният персонал на музея в отделите по антропология, биология, геология, и зоология провежда фундаментални изследвания в областта на системната биология, палеонтология, метеоритика, и антропология, а също така носи отговорност за управление на колекциите и сътрудничество с обществени програми с министерства на образованието и експонати.

Category: