Специалисти по репродуктивно здраве с безплатни консултации

За пета поредна година в Пловдив се проведе Денят на репродуктивното здраве, организиран от Сдружение „Зачатие" под надслов „Поглед към мъжкия стерилитет". Повече от 400 семейни двойки, желаещи да имат дете, бяха консултирани безплатно от водещи специалисти по репродуктивно здраве у нас в неформална обстановка в Новотел „Пловдив".

В България има между 200-250 000 бездетни семейства, които ежедневно се сблъскват с проблеми, свързани с желанието им да имат рожба и преодоляването на инфертилитета.

Сред основните проблеми е трудният достъп до компетентен специалист, ангажиран с разрешаването му. В страната ни специалистите, които са в състояние компетентно да се справят с проблема, се броят на пръсти. За да получи адекватна диагноза и разрешение на проблема си, една семейна двойка губи години в търсене на подходящия специалист. Част от причините за стерилитета се дължат на липсата на профилактика на репродуктивното здраве, така и вследствие на неустановени инфекции, ненавременно поставени диагнози, неправилно лечение, заболявания и особености на организма и др.

Около половината от случаите на стерилитет се дължи на т.нар. мъжки фактор, въпреки това при сблъсъка на семейството с проблема изследванията, доказващи или отхвърлящи наличие на инфертилитет у мъжа, се предприемат късно. Оттук следват два други проблема: за качеството на изследването спермограма, която е препоръчително да се извършва в лаборатория на специализирана клиника за репродуктивно здраве, за да бъде сигурен пациентът в достоверността на резултата и липсата на компетентни специалисти по мъжки стерилитет – в България има само двама андролози.

Сред лекторите на събитието, представящи свои постижения, бяха д-р Георги Стаменов от Център за репродуктивно здраве "Надежда" с тема „Новостите в асистираната репродукция – митове, легенди, отговорности", проф. д-р Фани Мартинова д.м.н. от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов" - „Имуногенетични и имунологични аспекти на репродукцията", д-р Мария Юнакова от САГБАЛ "Д-р Щерев" - "Нова надежда в диагностиката и лечението на мъжкия стерилитет", д-р Даниел Димов, МЦ "Св. Иван Рилски", Шумен - „Лапароскопия - мястото й за диагностиката на причините за безплодие," както и г-жа Милена Божилова и г-жа Теодора Танева от Българска асоциация по перинатална и репродуктивна психология – „Копнежът за дете в мъжкото сърце", и г-жа Ани Коцева от САГБАЛ "Д-р Щерев" - "Влияние на стерилитета върху самооценката при мъжете".

Участие в събитието взеха още доц. д-р Даниела Балтаджиева, д.м., клиничен имунолог, д-р Явор Владимиров, акушер-гинеколог, д-р Васил Даскалов, акушер-гинеколог, МЦ "Надежда Репродуктив Пловдив", д-р Мариела Даскалова, лекар ембриолог, МЦ "Надежда Репродуктив Пловдив", д-р Милен Кацаров, андролог, болница "Вита", д-р Павлета Табакова, акушер-гинеколог, МЦ "Репробиомед" и др.

Пет семейни двойки чрез жребий получиха пакет за диагностика, консултация със специалисти и лечение от благотворителна инициатива "Мечта за двама" с цел финансово подпомагане на диагностика и лечение на мъжки стерилитет на сдружението. Пациентската организация предостави на три семейства ваучъри на стойност 2200 лв. за подпомагане на процедура за асистирана репродукция от благотворителна инициатива с конкурс "И аз ще съм прекрасна майка", в помощ на жените с намален или изчерпан яйчников резерв, чиито ин витро процедури не се поемат от Фонда за асистирана репродукция към Министерство на здравеопазването, независимо от факта, че възрастта им е далеч от граничната 43 години, залегнала в правилника.

Category: