„Майчин дом“ отбелязва 107 години от създаването си

107 години от създаването и 90 години от обявяването си за университетска болница чества най-старата и най-голяма специализирана акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом” - София.
Независимо от трудните времена на икономическа криза ръководството и целия персонал на болницата се гордеят, че само през миналата година, са успели да дарят с радост над 4000 родилки, да помогнат на жените с гинекологични проблеми с извършените над 7000 операции, да осъществят грижи за пациентките с утежнена бременност. 
В Университетската болница „Майчин дом” се извършва и единствения в страната масов предродилен и по време на бременността скрининг за вродените и придобити аномалии на плода.
Клиниките „Майчин риск” и „Фетален риск” се грижат за бременни с патология на бременността или съпътстващи заболявания, като хипертония, диабет, сърдечно-съдови заболявания, инфекциозни и други заболявания. Оценката на перинаталния риск в тези клиники, заедно с дейността на Националната генетична лаборатория, правят „Майчин дом” почти пълен лидер не само в София, но и в страната при извършването на пренатален и антенателен скрининг на вродените и придобити аномалии на плода. Друго звено, с уникален характер за страната е Клиниката по неонатология. С базата си от 110 легла то осъществява интензивно лечение на новородени с ниско и екстремно ниско тегло.
„Майчин дом“ разполага с 394 легла. В здравното заведение работят 62 научно-преподавателски кадри, както и 41 лекари ординатори. Хабилитираните преподаватели са 21, от тях 6 професори и 15 доценти. Изпълнителен директор на здравното заведение е доц. д-р Виктор Златков.

Category: