194 години от рождението на Вернер фон Сименс

Пионер, изобретател, предприемач и социално-ангажиран работодател, Вернер фон Сименс е роден на 13 декември 1816 г. в Ленте, в близост до Хановер. Той е четвъртото от общо четиринадесет деца в семейството на арендатори, живеещи в селскостопанското сърце на Германия – гр. Ленте в близост до Хановер. Затрудненото финансово състояние на семейството му принуждава Вернер да напусне гимназия през 1834 г. и да се присъедини към пруската армия, която предлага възможност за професионално обучение по инженерство и машиностроене. Тригодишната програма на училището по артилерия и машиностроене в Берлин създава солидна основа за бъдещата му работа в областта на електротехниката. Името на Вернер фон Сименс остава в историята благодарение на новаторските му открития и предприемаческия му дух – качество, което определя стратегията и политиката на компанията и до днес.

Новатор

Вернер фон Сименс се занимава активно с изследователска дейност през целия си живот. След като създава прочутия точков телеграф през 1847 г., изобретателят прави най-важното си откритие в областта на електротехниката - през 1866 г., въз основа на работата на Фарадей, той открива принципа на електрическото динамо и така постига пробив в използването на електричеството като източник на енергия. Високоволтовото токово инженерство (както се е наричала енергетиката по онова време) започва да превзема света с изключителна скорост. Нововъведенията на Сименс в областта разкриват нови и нови приложения на електрическата енергия, вкл. първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият електрически асансьор, построен година по-късно в Майнхайм, както и първият в света електрически трамвай, обслужвал линията Берлин-Лихтерфелде през 1881 г.

Социалноангажиран

Успял да си извоюва име с техническите си нововъведения и дръзки бизнес начинания, Вернер фон Сименс си спечелва репутацията и на прогресивен предприемач, благодарение на многобройните си напредничави социални инициативи. През 1872 г. Вернер фон Сименс създава пенсионен фонд за вдовици и сираци, поставящ началото на днешните пенсионни планове повече от 10 години преди създаването на системата за задължително пенсионно осигуряване и обезщетяване на наследници в Германия. 

Изключителен

Като предприемач с ясна визия, Вернер фон Сименс спомага за превръщането на Германия от изостанала земеделска страна в една от водещите в света индустриални държави. Той умира в Берлин на 6 декември 1892 г., малко преди 76-ия си рожден ден. Приживе Вернер фон Сименс получава множество отличия като признание за заслугите му към науката и обществото. Мемоарите на Вернер фон Сименс излизат през 1892 г. В един вълнуващ и достъпен разказ, той описва живота си като изобретател - един от най-важните пионери на индустриалната епоха и международен бизнесмен. Този ден е само една от многото важни дати в историята, които превръщат Siemens в компанията, която е сега.

Category: