Профилактика или поверия: как се грижи за здравето си българинът?

  • Българският фолклор предлага не само разнообразни и цветисти митове и легенди, но и профилактика и лечение на всякакви болести – от хрема до съредчно-съдови заболявания

  • Ако българите отделяха по един час годишно за преглед при специалист, за 20 години щяха да са изразходвали по-малко от денонощие за профилактиката на здравето си“, коментира г-н Тодор Воденичаров, ръководител сектор „Здравеопазване“ на Siemens за България, Сърбия и Черна гора

 

Българинът от векове се лекува „по народному“ или както „баба препоръча“ – oт „спане в чувал, пълен с мокри от дъжд върбови клонки, срещу ревматизъм“, през „хващане на падащо листо през първия ден от есента за подпомагане на имунитета през зимата“ до „палене на огън на кръстопът, на който се вари леща и децата изяждат по няколко зрънца против дребна шарка“.

Българският фолклор предлага не само разнообразни и цветисти митове и легенди, но и профилактика и лечение на всякакви болести – от хрема до сърдечно-съдови заболявания. За да се постигне желания ефект, в повечето случаи бабините рецепти трябва да се прилагат за доста дълъг период от време, понякога с години. А това изисква създаване на навици и постоянство. По повод днешния Световен ден на здравето, решихме да разгледаме няколко от най-популярните и „изпитани във времето“ поверия.

„Всеки ден започвам деня с чаша топла вода и лимон вече 10 години“ или „Повече от 20 години си правя промивка на устата с една супена лъжица олио за около 5 мин“ – почти всеки българин е чувал тези или подобни народни рецепти за профилактика, продължаващи с десетилетия.

Една съвсем елементарна сметка показва, че ако в продължение на 20 години отделяте по 5 минути от своето време за какъвто и да било народен ритуал с цел превенция, то Вие ще сте изразходвали повече от 608,333 часа за прилагането му.

„Ако българите отделяха по един час годишно за преглед при специалист, за 20 години щяха да са изразходвали по-малко от денонощие за профилактиката на здравето си. Казвам 60 минути, защото в XXI век преглед с висококачествена медицинска апаратура не отнема дори и толкова. А тези минути, отделени веднъж годишно за профилактика, могат да спасят живот. Българинът е изненадващо постоянен в прилагането на народни методи с цел превенция, но не и в задължителните профилактични прегледи“, коментира г-н Тодор Воденичаров, ръководител сектор „Здравеопазване“ на Siemens за България, Сърбия и Черна гора.

Общовалидното поверие, към което той се придържа, е: „Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен“.

„Превенцията е важна за здравето на всеки от нас. Ако се храним балансирано с качествени продукти, ако посещаваме редовно профилактичните прегледи, бихме могли да удължим и улесним живота си. Важно е човек да се грижи за здравето си и да изгради своя здравна култура, тъй като това е от съществено значение за по-добрия начин на живот. Здравословното хранене е само една от стъпките към по-добра здравна култура, която всеки трябва да притежава“, допълва още Тодор Воденичаров.

 

 

Връзки с медиите:

Лидия Малчева

APRA Porter Novelli Group

Tel: 02/981 41 90

E-mail: l.malcheva@apraagency.com
 

Siemens AG (Берлин и Мюнхен) е глобален технологичен лидер, чието име е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие в продължение на повече от 165 години. Компанията развива дейност в над 200 страни, предимно в сферата на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията и е един от най-големите световни доставчици на енергийно-ефективни, ресурсо-пестящи технологии. Siemens е водещ доставчик на офшорни вятърни турбини, турбини с комбиниран цикъл за производство на електроенергия и решения за предаване на мощности, както и пионер в областта на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерните решения за промишлеността. Компанията е и водещ доставчик на медицинско оборудване за образна диагностика – в т.ч. системи за компютърна томография и магнитен резонанс – и лидер в сферата на лабораторната диагностика и клиничните информационни системи. През фискалната 2014 г., която приключи на 30 септември 2014 г. общият обем на приходите от продължаващи дейности възлиза на 71,9 млрд. евро, а нетната печалба – на 5,5 млрд. евро. Към края на септември 2014 г. Siemens има около 357 000 служители в цял свят. За повече информация: www.siemens.com.

 

Siemens България е част от Siemens AG. В Siemens България работят близо 500 служители, половината от които във фабриката за измервателна апаратура за продукти високо напрежение в гр. Правец. През 2013 г. компанията отбеляза 135 години присъствие в България. За повече информация: www.siemens.bg