Siemens представи компютърни томографи и роботизирани ангиографи от най-ново поколение

Андре Хартунг, който оглавява компютърната томография в Siemens, представи в централата на Siemens в Ерланген 2-срезовия компютърен томограф Somatom Spirit, 16-срезовия Somatom Emotion и 128-срезовия Somatom Definition AS. Последното революционно за световния пазар на медицинска апаратура нововъведение, в което Siemens инвестира, е компютърният томограф Somatom Definition Flash, който според Йан Фраунд, глобален продуктов маркетинг мениджър на компютърни томографи в Siemens, e 150% по-бърз от всеки един друг модел компютърни томографи на световния пазар. Изключително иновативният апарат сканира за по-малко от 0,4 секунди торакса, за 0,5 сек – сърцето и 3 секунди – цялото тяло, като дозата на облъчване (1,8 mSv) е близо10 пъти по-ниска от максималната допустима доза на облъчване, регламентирана в Германия (10 mSv) и значително по-ниска от допустимото количество радиация, което човек поглъща годишно от околната среда (2,5-3 mSv).

Апаратът е дотолкова прецизен , че може да определи състава на бъбречен камък и съответно начина на неговото лечение - с медикаменти, уретероскопия или литотрипсия. Somatom Definiton Flash свежда времето за сканиране до части от секундата и елиминира необходимостта от упояване на деца и бебета при преглед. Инвестицията в подобна апаратура възлиза на приблизително 2 млн. евро, като възвръщаемостта от качеството на диагностицирането на пациентите е несравнима, убеден е Хартунг.

Siemens представи и хибридните операционни стаи, оборудвани с роботизирана ангиографска система Artis Zeego C-arm. Тази роботизирана апаратура, взаимствана от автомобилната индустрия, няма аналог и е първата многоосева роботизирана ангиографска система в света. Тя осигурява изключително качество на 3D изображенията още в самата операционна и позволява да се контролира и регулира качеството на изображението по време на процедурата. Това, което откроява ангиографската система Artis Zeego от останалите ангиографски апарати на пазара, е не само качеството на изображението, но и подвижността и маневреността на апарата. Artis Zeego може да бъде програмиран така, че да повтори едно и също движение около пациента над 10 пъти с точност до милиметър. Апаратът намира все по-голямо приложение в медицинското оборудване на хибридни операционни стаи в Германия и по целия свят.

Category: