Siemens представя иновативни технологии за ангиография на най-голямото изложение за образна диагностика в света RSNA 2012

Последните технологични разработки на компанията предлагат нови възможности за лечение на мозъчни, сърдечни и онкологични заболявания

 

Сектор Здравеопазване на Siemens представи революционно нова рентгенова тръба и детекторна технология за своите ангиографски системи по време на старта на най-голямото технологично изложение за образна диагностика в света RSNA 2012 (Radiological Society of North America). Най-мащабното събитие в областта на образната диагностика се провежда в Чикаго и събира на едно място световни производители на медицинска апаратура и медицински специалисти по образна диагностика от цял свят. Очаква се в периода  25.11 – 30.11. изложението да бъде посетено от над 60 000 души.

Новите ангиографски технологии, разработени от Siemens, бяха основен акцент в първия ден на мащабното изложение и привлякоха интереса на хиляди посетители. На площ от над 500 кв.метра с внушителен дизайн експерти на компанията от цял свят представиха най-новите постижения на Siemens в областта на образната диагностика. Иновативните разработки предлагат редица нови възможности, които ще подобрят значително инвазивното лечение на заболявания като исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт и рак.

Два хардуерни компонента са от решаващо значение за качеството на ангиографския образ - рентгеновата тръба и детекторът. Серията Artis Q.zen на Siemens съчетава рентгеновата тръба с детекторна технология, която позволява работа при свръх ниски нива на облъчване. Системата за образна диагностика Artis Q.zen може да използва два пъти по-ниски дози от нормалните нива, използвани в ангиографията. Това подобрение е резултат от няколко иновации, включително и на основна промяна на детекторната технология.

Почти всички детектори се произвеждат на базата на аморфен силиций. Новата кристална силициева структура на детектора на Artis Q.zen е по-хомогенна, което дава възможност за по-ефективно усилване на сигнала и за значително намаляване на електронния шум дори и при свръх ниски дози на облъчване. Това е особено важно при области, чувствителни на дози, като педиатрична кардиология, радиология или електрофизиология, която все повече се използва при пациентите с нарастването на случаите на сърдечна аритмия при застаряващото население.

Второто поколение панели на Siemens са от ключово значение за технологичния напредък, постигнат при рентгеновата тръба на новите ангиографски системи, разработени от компанията. Както лекарите, така и пациентите, ще се възползват от високото ниво на детайлност при интервенционалното лечение. Невролозите могат по-точно да измерват кръвната циркулация в конкретни области на мозъка, докато стенозите в най-малките кръвоносни съдове на сърцето могат да бъдат забелязани при коронарната ангиография.

В допълнение към хардуерните иновации са налице и няколко софтуерни приложения, които подобряват интервенционалната образна диагностика. При лечение на исхемична болест на сърцето, приложенията позволяват прецизна съпоставка на ангиографските образи и ултразвуковите образи, заснети с помощта на сонда в коронарните артерии. Стентовете се заснемат в реално време по време на лечение, като стабилизацията на движението се създава чрез едновременна корекция на сърдечния пулс. Движещи се органи като белите дробове могат да бъдат заснети триизмерно за по-малко от 3 секунди, като така се намалява броят на артефактите при движение и количеството на нужния контрастен агент.

С тези нови разработки, сектор Здравеопазване на Siemens отново демонстрира силата на иновациите и пазарната си конкурентоспособност като част от своята глобална секторна инициатива Програма 2013, която беше официално представена през ноември 2011 г. Това е двугодишна глобална инициатива за по-нататъшно укрепване на иновативната сила и конкурентоспособността на сектор Здравеопазване. Конкретни мерки ще бъдат осъществени в четири области на действие: иновации, конкурентоспособност, регионално въздействие и развитие на работната сила.

Category: