Минали

Нов 16-срезов компютърен томограф подобрява качеството на образната диагностика в Перник

Снимка: www.dobrinite.com

В болницата в Перник МБАЛ „Р.Ангелова“ официално беше открит нов скенер. На церемонията присъстваха областният управител инж. Иво Петров, министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова, изпълнителният директор на болницата д-р Вяра Церовска, персонала на болницата и партньори на лечебното заведение.

Новият компютърен томограф е произведен от Siemens и е един от най-добрите в страната. Компанията е инсталирала успешно скенера и е обучила персонала за работа с него. Заедно с компютърния томограф, Siemens инсталира и ПАКС система за архивиране на образи, която позволява съхраняване на досиетата с изследванията на пациентите с оглед проследяването на развитието на заболяването.

„Щастлива съм заедно да открием първия за болницата собствен компютърен томограф на една достатъчно авторитетна фирма с изключителни качества”, изтъква изпълнителният директор на болницата д-р Церовска.

Модерната апаратура значително ще повиши качеството на образната диагностика в Перник и по думите на специалиста по образна диагностика д-р Валентин Златев, ще направи лечебното заведение конкурентно и на най-големите болници в страната.

Инсталираният компютърен томограф е от семейството SOMATOM Emotion, които са най-продаваните компютърни томографи в света, с повече от 8000 инсталирани апарата в цял свят. Моделът на апарата е SOMATOM EMOTION 16 eXCEL eDITION, който беше представен на пазара за първи път през март 2010 г. по време на Европейския конгрес по рентгенология във Виена – фабрично нов, спирален, 16-срезов с изключителни за своя клас технически характеристики. Той има адаптивен матричен UFCÔ (Ultra Fast Ceramic) детектор (патентована технология на Siemens), работещ със значително по-малко дозово натоварване спрямо конвенционалните твърдотелни детектори, осигуряващ изключителна бързина и качество при получаване на образа и удължен живот на тръбата.

Високотехнологичната апаратура е осигурена за нуждите на болничното заведение със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.

 

Category: 

Siemens достави модерен компютърен томограф в МБАЛ „Св.Петка“

Министър-председателят Бойко Борисов, заедно с министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, откриха официално новото модернизирано отделение по образна диагностика във видинската МБАЛ „Св. Петка“.

Най-новата придобивка в отделението по образна диагностика е 16-срезовият спирален компютърен томограф Somatom Emotion на Siemens . Това е най-високотехнологичният апарат, наличен  в Североазападна България за нуждите на българските пациенти.

Скенерът Somatom Emotion е най-предпочитаният и най-продаваният високотехнологичен компютърен томограф в света. Компактният скенер осигурява изображения с много високо качество, удобен е за експлоатация, икономичен е от гледна точка на разход на електроенергия и е с опитмални нива на радиационно облъчване.

Category: 
скенер
Видин
Siemens

Siemens България получи награда за постижения в областта на здравеопазването

Над 50 000 инсталирани ситеми за образна диагностика на Siemens осигуряват на компанията 36% дял от световния пазар

През последните три години Сектор Здравеопазване на Siemens в България отбелязва ръст в продажбата на компютърни томографи (скенери) за нуждите на частни и държавни болнични заведения от цялата страна. Екипът на компанията беше официално награден от вицепрезидента на Siemens за целия свят и ръководител на бизнес дивизията, отговарящa за производството на компютърни томографи в компанията, г-н Рагаван Дандапани.

“Тази награда е признание както за българския екип на Siemens, така и за България като цяло, защото доказва, че все повече държавни и частни болнични заведения в страната инвестират във високотехнологична апаратура. Като член на ЕС България има достъп до европейските фондове, които са чудесна възможност за финансирането на модернизацията на медицинската апаратура в болниците. Държавата и частният бизнес влагат много усилия в това отношение през последните години и е важно тази тенденция да продължи и за в бъдеще. Инвестирането в технологии от последно поколение е от изключително значение за подобряване на стандартите в здравната система на България, а оттам и за здравето на нацията като цяло“, изтъкна Рагаван Дандапани на церемонията по връчването на наградата „Отлични постижения в областта на компютърната томография за периода 2011-2013 година“

Компютърната томография осигурява бързо висококачествени клинични изображения, които дават възможност на специалистите по неинвазивен път да диагностицират тежки увреждания и заболявания. Благодарение на информацията от преглед с висококачествен скенер, могат да се предприемат навременни животоспасяващи процедури на пострадали пациенти при тежки катастрофи или при други инциденти, както и да се диагностицират серизони заболявания на различни органи в човешкото тяло.

„Предизивкателствата пред образната диагностика са свързани основно с постигането на оптимален баланс между качество на образа и радиационно облъчване. Все повече започва да се говори за т.нар. „правилна доза“ и Siemens претендира да е постигнала до момента най-доброто съотношение на световния пазар. С разработените от Siemens иновативни системи за сканиране специалистите днес могат да сканират сърце за части от секундата, с по-малко от 1 милисиверт ефетивна доза на радиационно облъчване. Разбира се, правилната доза трябва да е оптимално съобразена със състоянието на пациента, с неговите физика, физиология и клиничен случай“, допълва Радаван Дандапани.

Siemens е лидер на световния пазар на оборудване за образна диагностика, с пазарен дял от 36% и инсталирани над 50 000 системи за образна диагностика в цял свят (вкл. компютърни томографи, ядрено-магнитни резонанси, ПЕТ скенери, ангиографски системи и др.).

Category: 

Международни специалисти дискутират глобалната сила на телемедицината

Според проучване на Световната здравна организация цената и инфраструктурата са основните пречки за развитието на телемедицината в развиващите се страни

 

Широкият обхват на телемедицината беше подробно представен на Mеждународен форум по телемедицина 2011 в Тампа, Флорида. В рамките на форума бяха разгледани проекти в четири страни - Австралия, Бразилия, Индия и Китай - а още пет бяха включени в международния обхват на Американската асоциация по телемедицина (АТА).

Ана Лусия Руджеро, ноу-хау специалист от Панамериканската здравна организация, която обхваща 37 страни в Централна и Южна Америка (35 от които работят в областта на електронното здравеопазване) представи скорошно проучване на Световната здравна организация, според което цената и инфраструктурата са основните пречки за развитието на телемедицината в развиващите се страни, докато правните въпроси относно защитата на данните са основните пречки в развитите страни. Според Руджеро, телемедицинските инициативи във всяка страна трябва да изготвят реалистични цели, като се съсредоточат върху прости решения и като се възползват от частни и обществени партньорства.

В Австралия, ангажимент на правителството на стойност 467 милиона долара, поет след изборите през 2010 г., спомага за развитието на мрежа от станции за телеконсултации, които свързват пациентите със специалисти чрез основните им доставчици на здравни услуги. Според д-р Йогисан Канагасингам, директор на австралийския изследователски център по въпросите на електронното здравеопазване и президент на Австралo-азиатското телемедицинско дружество, телерадиологията и психическото здраве са най-популярните приложения на телемедицината в държава, където големите населени места понякога са на хиляди километри един от друг, а текущи пилотни проекти са насочени към грижа за очите, хронична обструктивна белодробна болест, рехабилитация и скрининг за рак на маточната шийка.

В Бразилия финансирана от правителството телемедицинска програма, започната през 2007 г., е създала телемедицински услуги в девет щата, обхващащи около 1200 населени места. Бразилските власти се опитват да свържат цялата страна с телемедицинските ресурси до края на 2012 г.

Индийската фондация по телемедицина „Аполо“, стартирала през 1999 г., се счита от мнозина експерти за световен лидер в областта на телемедицината. Индия използва своите телемедицински ресурси за повишаване на осведомеността относно лекарствените взаимодействия и за обучение на лекари. Д-р Кришнан Ганапати, председател на „Аполо“, отбелязва, че мобилните телефони - 725 милиона от които сега са в употреба в Индия – са ключ към предоставянето на здравни грижи в бъдеще. Той отрича твърдението на президента Барак Обама , че американците търсели „евтини здравни грижи“ в Индия. „Ние имаме технология, имаме интерес, имаме знанията, а може дори да получим финансирането,“ , категоричен е Ганапати.

Сред участниците във форума е и д-р Лиу Йонг, председател на „Sunpa Telemedicine” в Китай. Основана през 1998 г., компанията „Sunpa“ е създала една от най-големите телемедицински мрежи в света, свързваща повече от 1000 болници и 50 000 лекари с 460 милиона души в и около Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Кунмин. Освен това компанията е разработила над 80 телемедицински системи и устройства , както и стотици софтуерни продукти.

В рамките на форума се подписа меморандум за нови партньори на ATA - Асоциацията по електронно здравеопазване на Пакистан, Телемедицинското общество на Индия, Арменската асоциацията по телемедицина, Асоциация по телемедицински услуги на Обединеното кралство и Телемедицинското общество на Непал.

 

Category: 

Софтуерът за образна диагностика на сектор „Здравеопазване” на Siemens спечели четири награди през 2010 г.

През изминалата 2010 г. софтуерът SYNGO.VIA за образна диагностика на сектор „Здравеопазване" на Siemens получи четири прeстижни отличия - Aunt Minnie's Best New Radiology Software Award за най-добър нов софтуер в областта на рентгенологията, iF Communication Design Award за комуникационен дизайн, Healthcare Excellence Award в категория „Иновации" за постижения в областта на здравеопазванетo и Best Ideas 2010 на журнала Diario M?dico за най-добра идея на 2010 г.

През октомври SYNGO.VIA получи наградата Aunt Minnie за най-добър нов софтуер в областта на рентгенологията. AuntMinnie.com е най-изчерпателният уебсайт за рентгенолози и специалисти в областта на медицинската образна диагностика. „За нас е изключителна чест, че получихме тази награда от Aunt Minnie", сподели Артър Кайндъл, главен изпълнителен директор на корпоративното звено SYNGO (SY) Business Unit. „Екипът ни показа отдаденост и вложи новаторство в създаването на SYNGO.VIA. Развълнувани сме, че индустрията избра да отличи усилията ни."

Наградата iF за комуникационен дизайн е едно от най-престижните международни отличия в областта на дизайна. Присъждана от експертно жури за изключителни постижения в индустрията, наградата се връчва като символ на доказано качество. SYNGO.VIA получи отличието в категорията „Продуктов интерфейс" като признание за съвременния дизайн на потребителския интерфейс на SYNGO.VIA - успешна комбинация от естетика и функционалност. Решението на журито да отличи SYNGO.VIA e водено от критериите за качество на дизайна, уникалност, креативност и функционалност.

Бернд Монтаг, главен изпълнителен директор на дивизия „Образна диагностика и терапия" (IM) в сектор „Здравеопазване" на Siemens, връчи наградата за отлични постижения (Healthcare Excellence Award) в категорията „Иновации" на създателите на SYNGO.VIA. Благодарение на изключителната си решителност, създателите на SYNGO.VIA получиха наградата „Excellence" за отличителни постижения. „Екипът не изневери на целите си и работи с всички корпоративни звена на компанията за постигането им. Резултатът беше този изключителен продукт", сподели Монтаг.

Наградата за най-добра идея на годината Best Ideas 2010 от Diario M?dico, здравен журнал в Испания, допълни успеха на SYNGO.VIA. Церемонията по награждаването на най-иновативните решения се състоя в Барселона на 30 ноември 2010 г.

Category: 

Сименс дари система за цифрова рентгенография за изследвания на музея „Field”

В опит да помогне за развитието на изследванията на миналото на нашата планета, „Refurbished systems“ на Siemens е дарила система за цифрова рентгенография AXIOM Multix MT на музея „Field“ в Чикаго, за да насърчи неговата мисия за събиране и обмен на знания за Земята и нейните хора. Тази система на Siemens заменя по-стар рентгенов апарат, която Siemens е дарил на музея през 1949 г.
„Ние сме горди да бъдем част от невероятната работа на музея „Field“ и техния впечатляващ списък от научни работници и служители,“ каза Сабине Дъфи-Сандстрьом, вицепрезидент, „Refurbished systems“, сектор „Здравеопазване“ на Siemens. „Чрез изследването на вътрешността на тези вкаменелости и артифакти от минали години, изследователският екип на „Field” може да помогне на всички нас по-добре да разберем историята на нашата цивилизация, както и на нашата планета.“
„Новият апарат Axiom пренася партньорството ни със Siemens в XXI век с пакет от възможности, за които персоналът ни от 1949 г. не е можел и да мечтае“, каза Ланс Гранд, старши вицепрезидент и ръководител на „Научни изследвания и колекции“ в музея „Field”. „Новата машина заменя стар рентгенов апарат от Втората световна война с изцяло цифров модел, който в голяма степен ще разшири нашите изследователски възможности, особено по отношение на подробното проучване на фосили, зоологически материали, както и археологически образци. Това е един огромен подарък от Siemens, който ще подобри нашата изследователска дейност по редица начини.“
В момента системата AXIOM Multix се използва за проучване на фосили от формацията „Грийн ривър“ от басейна в Уайоминг. На това място се намира езеро на 52 милиона години, вкаменено във варовика. Това е едно от най-продуктивните и важни места с вкаменелости. Красиво запазен в тези варовикови легла е един от най- големите ранни образци от еволюция на растения и животни след масовото изчезване от периода креда преди 65 милиона години.
Новият апарат се използва и за артифакти от колекциите от Киш. Киш е древен град, разположен на района около река Ефрат на около 80 километра южно от днешен Багдад в Ирак, който датира от 3200 г. пр.н.е. Този световно известен археологически обект свидетелства за изключително ранна урбанизация, когато музеят „Field“ и „Оксфордския университет“ проведоха съвместни археологически експедиции от 1923 до 1933 г.
Основан през 1893 г., музеят „Field“ е един от най-видните природонаучни институти, разположен на повече от 120 хиляди квадратни метра и посветен на научни изследвания, колекции, както и програми за обществено образование. Кураторският и научният персонал на музея в отделите по антропология, биология, геология, и зоология провежда фундаментални изследвания в областта на системната биология, палеонтология, метеоритика, и антропология, а също така носи отговорност за управление на колекциите и сътрудничество с обществени програми с министерства на образованието и експонати.

Category: 

PrintStar отличия за комуникационния отдел на сектор „Здравеопазване”

Сектор „Здравеопазване” на Siemens беше отличен с награда PrintStar за книгата: „Технологичното преживяване SOMATOM Definition AS”. Наградата на германската печатарска индустрия за иновации е едно от най-важните индустриални отличия в немскоговорящите страни.

Комуникационният отдел на сектор „Здравеопазване” на Siemens (H CC 4) спечели отличието в конкуренция с 350 компании. H CC 4 създаде книгата за целите на звено „Компютърна томография”. Книгата предоставя на рентгенолозите изчерпателни обяснения във връзка с технологиите, използвани в компютърната томография. „На почти всяка страница от книгата, базирани на реалността ефекти и функции демонстрират изключителните характеристики на новия компютърен томограф Siemens SOMATOM”, обясни журито във връзка с решението си. Книгата не е “pop-up” книга за игра, тя е произведение на технологиите, използващо различните методи на обработка за идеалното представяне на функциите на продукта и начина му на работа.

Книгата „Технологичното преживяване SOMATOM Definition AS” предоставя на рентгенолозите поглед към технологиите, използвани в компютърната томография
Наградите Printstar се връчват в 13 категории, като включват и четири специални отличия. Носители на наградите са печатници, криейтив агенции, фотографи, компании за следпечатна обработка, образователни институции, доставчици и изпълнители на най-иновативните печатни медии.

 

Category: 

194 години от рождението на Вернер фон Сименс

Пионер, изобретател, предприемач и социално-ангажиран работодател, Вернер фон Сименс е роден на 13 декември 1816 г. в Ленте, в близост до Хановер. Той е четвъртото от общо четиринадесет деца в семейството на арендатори, живеещи в селскостопанското сърце на Германия – гр. Ленте в близост до Хановер. Затрудненото финансово състояние на семейството му принуждава Вернер да напусне гимназия през 1834 г. и да се присъедини към пруската армия, която предлага възможност за професионално обучение по инженерство и машиностроене. Тригодишната програма на училището по артилерия и машиностроене в Берлин създава солидна основа за бъдещата му работа в областта на електротехниката. Името на Вернер фон Сименс остава в историята благодарение на новаторските му открития и предприемаческия му дух – качество, което определя стратегията и политиката на компанията и до днес.

Новатор

Вернер фон Сименс се занимава активно с изследователска дейност през целия си живот. След като създава прочутия точков телеграф през 1847 г., изобретателят прави най-важното си откритие в областта на електротехниката - през 1866 г., въз основа на работата на Фарадей, той открива принципа на електрическото динамо и така постига пробив в използването на електричеството като източник на енергия. Високоволтовото токово инженерство (както се е наричала енергетиката по онова време) започва да превзема света с изключителна скорост. Нововъведенията на Сименс в областта разкриват нови и нови приложения на електрическата енергия, вкл. първият електрически локомотив, представен на Берлинския търговски панаир през 1879 г., първите електрически улични лампи, инсталирани по Кайзергалери в Берлин през същата година, първият електрически асансьор, построен година по-късно в Майнхайм, както и първият в света електрически трамвай, обслужвал линията Берлин-Лихтерфелде през 1881 г.

Социалноангажиран

Успял да си извоюва име с техническите си нововъведения и дръзки бизнес начинания, Вернер фон Сименс си спечелва репутацията и на прогресивен предприемач, благодарение на многобройните си напредничави социални инициативи. През 1872 г. Вернер фон Сименс създава пенсионен фонд за вдовици и сираци, поставящ началото на днешните пенсионни планове повече от 10 години преди създаването на системата за задължително пенсионно осигуряване и обезщетяване на наследници в Германия. 

Изключителен

Като предприемач с ясна визия, Вернер фон Сименс спомага за превръщането на Германия от изостанала земеделска страна в една от водещите в света индустриални държави. Той умира в Берлин на 6 декември 1892 г., малко преди 76-ия си рожден ден. Приживе Вернер фон Сименс получава множество отличия като признание за заслугите му към науката и обществото. Мемоарите на Вернер фон Сименс излизат през 1892 г. В един вълнуващ и достъпен разказ, той описва живота си като изобретател - един от най-важните пионери на индустриалната епоха и международен бизнесмен. Този ден е само една от многото важни дати в историята, които превръщат Siemens в компанията, която е сега.

Category: 

Германският канцлер Меркел посети Siemens на „Медика“

Сектор „Здравеопазване“ запозна Меркел с кампанията за ниска доза на облъчване

Интересът на Ангела Меркел бе съсредоточен върху целта на сектор „Здравеопазване“ да направи прегледите и леченията възможно най-комфортни за пациентите и доколкото е възможно да защити болничния персонал от радиация.
С темата „Устойчиво здравеопазване. Не само зелено“ на тазгодишното търговско изложение „Медика“ в Дюселдорф, Германия, сектор „Здравеопазване“ представи решения, които дават възможност на болниците да постигнат своите икономически и екологични цели, като в същото време подобрят качеството на грижите за пациентите.
С концепцията „Зелени+ болници“ Siemens помага на здравните заведения да се възприеме по-систематичен подход за устойчиво развитие, като в същото време се гарантира опазването на околната среда, икономическата ефективност и най-доброто възможно качество за пациентите. Така например, Siemens предлага на своите клиенти нови енергийно-ефективни решения, които отговарят на разпоредбите за отделяне на емисии и изискват по-ниски разходи.
Допълнителен съществен принос за намаляване на емисиите от въглероден диоксид (CO2) могат да бъдат направени чрез връщането и ремонта на медицинско оборудване. Така жизненият цикъл на използваното оборудване се удължава с помощта на качествен процес, специално разработен от Siemens, а след това оборудването отново се предлага на пазара, като системи под знака „Доказани постижения“.
Освен това, за първи път на „Медика 2010“, сектор „Здравеопазване“ ще представи новия си модел на консултации за зрялост на процеса в здравните заведения. Сектор „Здравеопазване“ разработи клинични модели на зрялост на процеса, които са специално предназначени за лечение и грижи за пациентите с инсулт и остър коронарен синдром (сърдечен удар). Този системен подход дава възможност за оценка на качеството на клиничните процеси и за анализ на съответствието със световните стандарти и насоки за лечение.
За сектор „Здравеопазване“ устойчивото развитие означава също прегледите и леченията да се направят възможно най-комфортни за пациентите и доколкото е възможно да се защити болничният персонал от радиация. На „Медика“ Siemens представи своята технология „CARE“ (комбинирани приложения за намаляване на облъчването), която позволява да се намали дозата на облъчване при запазване на качеството на изображението.

Category: 

„Майчин дом“ отбелязва 107 години от създаването си

107 години от създаването и 90 години от обявяването си за университетска болница чества най-старата и най-голяма специализирана акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом” - София.
Независимо от трудните времена на икономическа криза ръководството и целия персонал на болницата се гордеят, че само през миналата година, са успели да дарят с радост над 4000 родилки, да помогнат на жените с гинекологични проблеми с извършените над 7000 операции, да осъществят грижи за пациентките с утежнена бременност. 
В Университетската болница „Майчин дом” се извършва и единствения в страната масов предродилен и по време на бременността скрининг за вродените и придобити аномалии на плода.
Клиниките „Майчин риск” и „Фетален риск” се грижат за бременни с патология на бременността или съпътстващи заболявания, като хипертония, диабет, сърдечно-съдови заболявания, инфекциозни и други заболявания. Оценката на перинаталния риск в тези клиники, заедно с дейността на Националната генетична лаборатория, правят „Майчин дом” почти пълен лидер не само в София, но и в страната при извършването на пренатален и антенателен скрининг на вродените и придобити аномалии на плода. Друго звено, с уникален характер за страната е Клиниката по неонатология. С базата си от 110 легла то осъществява интензивно лечение на новородени с ниско и екстремно ниско тегло.
„Майчин дом“ разполага с 394 легла. В здравното заведение работят 62 научно-преподавателски кадри, както и 41 лекари ординатори. Хабилитираните преподаватели са 21, от тях 6 професори и 15 доценти. Изпълнителен директор на здравното заведение е доц. д-р Виктор Златков.

Category: 

Страници