Предстоящи

Siemens търси идеи за бъдещето на здравеопазването

Сектор Здравеопазване на Siemens организира конкурс за студенти от цял свят под мотото "Бъдещето на здравеопазването". Конкурсът е за студенти по медицина, биомедицинско инженерство, ИТ технологии и сродни специалности и търси мнението на младото поколение бъдещи експерти за това как технологичният напредък и промените в обществото ще се отразят на съвременните системи на здравеопазване в световен мащаб.

Всички студенти, желаещи да участват в конкурса, трябва да изпратят резюме по темата на английски или немски език, до 07.11.2011 г. на innovationthinktank.healthcare@siemens.com. Резюмето трябва да разглежда предизвикателствата, пред които е изправена системата на здравеопазването в световен мащаб, и да предлага иновативен подход към решаването на тези проблеми. Ще се приемат кандидатури от отделни лица и от екипи до трима души.

Как ще се развият системите за здравеопазване през следващите десет или двадесет години и какви последици ще имат социалните промени върху достъпността на здравните грижи са само част от въпросите, за които Siemens търси отговор. Компанията ще покани авторите на десетте най-добри резюмета да присъстват на тримесечния "Лагер за иновации" в Германия. Там те ще имат възможност да си сътрудничат с ключови експерти по проекти за иновации на Siemens.

"По време на "Лагера за иновации" ние не само ще дадем на студентите възможност да създадат контакти с висшето ръководство, изследователите и разработчиците на Siemens. Преди всичко ще им предложим творческа среда, в която могат да дадат своя принос и да реализират своите идеи в "реалния свят"," заявява Корд Фридрих Щелер, главен технологичен директор в сектор Здравеопазване на Siemens.

Участниците ще работят по иновативни продукти и решения на място и в проектни групи. Накрая те ще представят резултатите си пред жури, което ще ги оцени, съобразно критерии като стратегическа стойност, иновационна стойност и ниво на техническо изпълнение, въз основа на което ще бъде присъден награден фонд на обща стойност 15 000 евро. Разходите по пътя и настаняването, както и стипендия за всички участници се поемат от компанията.

Конкурсът, организиран от сектор Здравеопазване на Siemens Германия, се провежда за трети път. Последният конкурс привлече близо двеста кандидатури от 25 страни. Финалистите вече работят за Siemens в родните си страни.

Повече информация за условията на конкурса: www.siemens.com/innovationthinktank

Сектор „Здравеопазване“ на SIEMENS организира клинични семинари за медицински специалисти в Интернет

Всеки месец Сектор Здравеопазване на Siemens ще организира уеб семинари за специалисти в реално време, които ще предоставят възможност на всеки срещу безплатна регистрация в Интернет, да научи полезна информация и да споделя опит със световни експерти от различни клинични области .

На 19 май уеб семинарът е посветен на триизмерната томосинтеза при рак на гърдата и ще бъде представен от проф. д-р Йорг Баркхаузен, директор на клиниката по радиология и нуклеарна медицина към университетската болница „Шлезвиг-Холщайн, Любек (Германия).

Цифровата гръдна томосинтеза съчетава предимствата на мамографията с възможностите за триизмерна образна диагностика, като подобрява откриването и характеризирането на огнищни лезии. В този уеб семинар може да се научи повече информация за принципа на томосинтеза, по какво се различава от двуизмерната мамография и потенциалните клинични приложения.

Всеки, който желае да участва в семинара, може да се регистрира безплатно на:

https://webinar.netviewer.com/Pages/WebinarRegistration/WebinarRegistration.jsf?webinarid=pYpaH5kYvv4zSCLCMP6Hdtdyc7WwXl9ftSXKXO1uW0

 

Откриват Втора национална конференция по превантивна медицина

Втора национална конференция по превантивна медицина се открива във Велинград. Форумът ще продължи до 12 декември. Основни организатори на форума са Българското сдружение по превантивна медицина и Военномедицинска академия. 
По думите на организаторите на форума, протичащ под мотото: „Превантивна медицина – здраве в аванс”,  кризата в здравеопазването показва все по-нарастващата нужда от влагането на спешни усилия и средства към промоция на здравословния начин на живот и превенция на заболяванията, като за пореден път ни припомня и неостаряващата мисъл на именития военен хирург Н. Пирогов – „Грам профилактика струва колкото килограм лечение”.
Съвременното развитие на превантивната медицина предполага все по-широка обмяна на информация с различни национални и международни структури. Тя би могла да се използва не само за събиране на данни, но и за ранно предупреждение при възникване на огнища или епидемии от различни инфекциозни заболявания. Контактите, обмяната на информация и сътрудничеството с всички национални (МЗ, НЦЗПБ, РИОКОЗ) и международни структури и организации (СЗО, ECDC, НАТО), работещи в сферата на превенцията, са от изключително значение за системата на здравеопазването. 
На необходимостта от изграждането на ефективно действаща система за превенция и контрол на заболяванията в Министерството на отбраната и Българската армия бе отговорено още през 2000 г. със създаването на отделенията по превантивна медицина към звената на Центъра по военна епидемиология и хигиена в Пловдив, Сливен и Варна. В номенклатурата на медицинските специалности бе регламентирана специалност „Превантивна военна медицина“. В началото на 2006 г. бе открито Отделение по превантивна медицина и към плевенската военна болница (МБАЛ – Плевен, ВМА),  след което Центърът по военна епидемиология и хигиена към ВМА прерасна в ранга на научно-приложно звено. 
По пътя към популяризирането на превантивната медицина на национално ниво през 2009 г. в Плевен бе проведена и Първата национална конференция по превантивна медицина с участието на представители на ВМА, МЗ, РИОКОЗ, МУ-Плевен и др. През октомври 2010 г.  бе учредено и Българското сдружение по превантивна медицина, за чийто председател бе избран  полковник д-р Андрей Галев, началник на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена към ВМА.
Целта на сдружението е да съдейства за популяризирането и внедряването на методите и средствата на превантивната медицина в страната, както и да спомага за развиването на обучението по превантивна медицина, съсредоточено върху здравите хора, здравословната околна среда, глобалното здраве и  готовността за борба с инфекциозните и неинфекциозните заболявания. 
Официалното откриване на Втората национална конференция по превантивна медицина е на 11.12.2010 г. от 09.00 ч. в Лечебната база на Народното събрание -  Велинград.

Концерт срещу рака на гърдата

Концерт, посветен на борбата с рака на гърдата, ще се проведе на 3 октомври в зала 1 на НДК.
Той е част от кампанията от „Любов към живота” на AVON.
На сцената от 19:00 часа ще излязат Мария Илиева, Графа, Деси Добрева, ДесиСлава, Алекс Раева, Орлин Павлов, Димо от ПИФ, Свилен от „Остава”.
Тази година към посланиците на AVON се присъедини и певицата Рут, която символично си татуира розовата панделка в знак на съпричастност към кампанията. Младата звезда пристига в София с авторска песен специално за концерта.
Освен нея за първи път в редиците на артистите „От любов към живота” ще се включат и любимите на публиката финалисти в надпреварата за музикални идоли на България. Те ще влеят таланта си в изпълнението на живо на песента „Утре” в завладяващия нов аранжимент. Емоционалното послание ще бъде подсилено от симфоничния оркестър на националното музикално училище „Любомир Пипков” и двама от авторите на оригиналната музика - Калин Петров и Димитър Митев – Дънди.
Дългогодишните посланици на добра воля в борбата с рака на гърдата - Диана Любенова, Койна Русева, Биляна Петринска, Гергана Гунчева, Драго Симеонов, Наталия Симеонова и Силвия Лулчева, ще споделят с публиката какво са научили през годините, отдавайки сили и емоция в инициативата.
До момента в кампанията на AVON срещу рака на гърдата в България са се включили над 600 000 души, както и над 50 звезди от театъра, киното, телевизионния екран, музикалната сцена и спорта.
Благодарение на съвместните усилия на всички съпричастни АVON финансира прегледи на близо 25 000 жени у нас, дарява мобилен мамограф и ехограф, създава и разпространява милиони информационни материали за профилактика.
Входът за концерта е на стойността на благотворителен продукт по избор от розовата серия „От любов към живота” на компанията. От 18:00 часа пред зала 1 на НДК всеки желаещ ще може да избере за себе си или свой близък керамична чаша, ключодържател или тениска със специалните символи. Стойността на продуктите е между 5 и 15 лева, а приходите от тях AVON дарява изцяло за безплатни профилактични прегледи.
Повече информация може да намерите на сайта на кампанията www.otlubov.com.

Специалисти обсъждат новостите в областта на донорството

В продължение на два дни Плевен ще бъде домакин на национална конференция на Българската асоциация на тъканните банки. Официалното откриване на форума ще е 1 октомври в парк-хотел „Кайлъка”.
На конференцията се очаква да присъстват специалисти по органно и тъканно донорство от цялата страната. Програмата включва над 20 лекции и доклада, свързани с експлантация и трансплантацията на органи, като ще бъдат представени новостите при тъканното донорство и при терапията със стволови клетки.
Предвидена е кръгла маса за проблемите в съвременното органно и тъканно донорство.
Форумът се организира със съдействието на Медицинския университет и университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен. 
Плевин е избран за домакин, тъй като университетската болница е на първо място в осигуряването на органни и тъканни донори в страната.
Конференцията е посветена и на 50-годишнината на тъканното донорство в страната.

Дентален форум ще се проведе у нас

От 30 септември до 3 октомври София ще бъде домакин на най-мащабния дентален форум в Източна Европа - Sofia Dental Meeting.
Програмата на третото издание на конгреса включва над 30 лекции, 30 практически курса и 10 клинични демонстрации. Очаква се у нас да пристигнат над 20 световноизвестни учени, които ще обучават около 600 български специалисти на най-новите технологии и методи в зъболечението.
Ще бъде излъчена операция по поставяне на 4 импланта на живо от клиниката на проф. Куори в град Олсберг, Германия. Такава демонстрация досега е правена само на конгреси в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Дубай.
„Поставянето на импланти става все по-популярен метод сред стоматолози и пациенти в България. Тази технология се е наложила на Запад още от 70-те години на 20 век, но у нас все още е сравнително нова.
По време на денталната среща българските стоматолози ще могат да се учат от най-добрите специалисти в света и да почерпят от техния богат опит, без да се налага да пътуват до Лондон, Париж или Ню Йорк”, съобщават още организаторите на форума.
Освен върху имплантологията, фокус ще бъде поставен и върху техниките за „лепене” в стоматологията (адхезивни техники). Според един от най-известните специалисти в областта - д-р Валтер Девото, „лепило” е ключова дума в съвременната дентална медицина. Чрез него се постигат високи резултати, без да се нараняват здравите зъби и да се правят компромиси с естетиката.
Д-р Девото ще демонстрира пред българските стоматолози най-модерните начини за създаване на красива усмивка.

Обсъждат имунизирането на труднодостъпни групи

Днес и утре София е домакин на среща на тема „Регионално сътрудничество за имунизиране на труднодостъпни групи от населението”.
Организатор е Европейският център за профилактика и контрол на болестите в Стокхолм в сътрудничество с Министерството на здравеопазването.
Във форума, който се провежда в Гранд хотел „София”, участват представители и експерти от 14 страни – Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Унгария, Косово, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Македония и Турция.
Изборът на България за домакин на срещата е продиктуван от възможността страната да сподели своя опит и добри практики при работа с труднодостъпни групи от населението и конкретно ефективното противодействие на възникналата сред ромската общност епидемия от морбили през 2009-2010 г., съобщава още Министерството на здравеопазването.

Безплатни неврологични прегледи в София

Консултациите ще се извършват в ДКЦ "Асцендент" на 24, 27 и 29 септември.
Страдащите от диабетна полиневропатия, главоболие, безсъние, виене на свят, болки в гърба и кръста могат да получат безплатна консултация при невролога доц. Венета Костова.
Доц. Костова ще преглежда на 24, 27 и 29 септември след предварително записване на тел. 02/983 94 94.
Диагностично-консултативният център се намира на ул. Бачо Киро 47 в София.

Отбелязваме Европейската урологична седмица

От 13 до 17 септември се отбелязва Европейската урологична седмица. Това е публична проява на информираността и се провежда ежегодно през месец септември, за да информира хората, особено мъжете над 50 години, за урологични заболявания, тяхното лечение и работата на уролога.
По инициатива на Urology.bg и с подкрепата на Българската Асоциация по Урология, Нефрология и Трансплантология (БАУНТ "УРОНЕТ"), както и European Association of Urology, стартира публична кампания, наречена "Не чакай...!", която цели да повиши вниманието на мъжете над 50-годишна възраст към проблемите, свързани с простатата и в частност рака на простатата.
Целта на кампанията е да даде гласност на това социално значимо заболяване, с което да се постигне по-добро ниво на ранна диагностика и оттам по-голям шанс за излекуване.
Българинът често подценява простатата си, не посещава редовно лекар и дори прибягва до самолечение. Това води до увеличаване на случаите на късно диагностициране и невъзможност за прилагане на успешно лечение.
Срамът и прикритите симптоми са сред основните причини, поради които много мъже не търсят медицинска помощ, когато изпитват урологични оплаквания. 
Ракът на простатата е заболяване, което може да се лекува или контролира единствено и само в случаите, когато е открит рано и навреме. Ранната диагностика е от жизнено важно значение за успеха от приложеното лечение.
Статистиката сочи, че:
- Ракът на простатата е втората водеща причина смърт от онкологични заболявания в западния свят;
- Всяка година 382 хиляди нови случая на рак на простатата се откриват само в Европа;- Това е 11,9% от общия брой на новооткритите случаи на рак;
- Повече от 50% от мъжете над 50 години са с урологични оплаквания поради доброкачествени състояния.
- Еректилната дисфункция (ЕД) е сериозен проблем сред мъжете по целия свят. Близо 42,8 милиона мъже се очаква да страдат от ЕД в Европа само през 2025 г.

Световен ден на първата помощ в Борисовата градина

По повод Световния ден на първата помощ утре в Борисовата градина в София ще бъдат демонстрирани техники за спасяване на пострадали.
Българският Червен кръст, в партньорство с Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите и фондация „Приказка за пътя”, ще отбележи Световния ден на първата помощ като значимо национално събитие, като ден за повишаване на обществената осведоменост за важността на първата помощ в превенцията на различни злополуки.
Тази година денят се провежда под мотото „Първа помощ за всички” и ще се чества по време на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза” на 11 септември от 10:30 часа в Борисовата градина, на откритата лятна сцена.
Доброволци от Младежкия авариен екип на Столичната организация на БЧК ще демонстрират оказване на първа помощ и на техники за спасяване на пострадали, а актьорите от „Приказка за пътя” ще поучителни ситуации за безопасно движение.
В 12:00 часа всички участници, хванати за ръце, ще образуват традиционната за този ден човешка верига, символизираща петте елемента на оказването на първа помощ.
Бежанско-мигрантската служба на Българския Червен кръст ще участва с традиционни ястия, приготвени от жени-бежанки от различни страни. Кулинарни произведения от „кухнята на баба” ще покажат и доброволци на БМЧК-София.

Страници