Открития

Siemens спонсорира документална поредица за рака

През последните две десетилетия компанията е пионер в създаването на иновативни технологии за борба с коварната болест

Siemens ще спонсорира документалната поредица „Ракът: Императорът на всички болести“. Филмът е режисиран от известния документалист Кен Бърнс. Използвайки наградената с Пулицър едноименна книга от Сидхарта Мукерджи със същото заглавие за основа, документалната поредица проследява 4000-годишните усилия на човечеството да разбере причините за болестта и да намери начини за нейното лечение и елиминиране.

„Това, което знаем днес за болестта, е благодарение на изключителния напредък в областта на образната диагностика, кръвните изследвания и информационните технологии – всички те допринасят за избор на по-добри възможности за лечение, по-добро измерване на резултатите, както и възможност за разширен научен анализ. Чрез нашия ангажимент към иновациите ние поставяме най-усъвършенстваните инструменти в ръцете на специалистите. Тази документална поредица ще помогне на повече хора да разберат приноса, който медицинската образна диагностика, лабораторната диагностика и технологиите са изиграли в хилядолетната борба с рака“ заявява д-р Грегъри Соренсен, президент и главен изпълнителен директор на сектор Здравеопазване на Siemens за Северна Америка.

През 1896 г. компанията разработва първите масово произведени рентгенови тръби за медицинска диагностика. През 1957 г. Siemens извършва първата автоматизация на химичен анализ. През 1962 г. компанията предлага първата ултразвукова диагностика в реално време. През 2000 г. списание „Тайм“ избира системата на Siemens за позитронна емисионна томография/компютърна томография (ПЕТ/КТ) Biograph за изобретение на годината – системата е една от първите, които обединяват информация за метаболизма на туморите с анатомични изображения. През 2004 г. Siemens представя MAGNETOM® Avanto – първата ЯМР система за цяло тяло, създавайки нови възможности за използване на ЯМР с висока резолюция за откриване на тумори. През 2013 г. Siemens представя Healthcare Intelligence – решение, което автоматизира събирането на здравни данни, организира и стандартизира тези данни в цялата организация, осигурява прогнозен анализ, който спомага за определяне на хората, изложени на риск, както и помага за следене на ефективността на всички нива на организацията.

Документалната поредица „Ракът: Императорът на всички болести“ е продукция на американската телевизия PBS.

Category: 

За пръв път сканираха тялото на лос

 

Възможностите на компютърния томограф SOMATOM Definition Flash на Siemens бяха демонстрирани на живо по шведската национална телевизия

Телевизионно предаване Animal Hospital на шведскaта национална телевизия SVT излъчи уникални кадри от първото в света сканиране на цяло тяло на лос с компютърен томограф. Прегледът с компютърния томограф Somatom Definition Flash на Siemens e проведено с научна и образователна цел, за да могат ветеринари да научат повече за анатомията на лосовете и тяхната кръвоносна и съдова система.

Прегледът е осъществен в Медицинския център по визуализация в Линкьопинг, Швеция.

Category: 

Тайнствен предмет във филм на Чарли Чаплин не е слухов апарат на Siemens

Видеоклип, качен в YouTube, привлече много внимание, тъй като се твърди, че показва „пътешественик във времето“, уловен на лента на фона на филма на Чарли Чаплин от 1928 г. „Циркът“. Въпреки че някои учени са определили въпросния предмет като слухов апарат на Siemens от 1924 г., експерти от MedArchive са доказали обратното.
Видеоклипът, наречен Пътешественикът във времето на Чаплин“ се появи онлайн преди около три седмици и оттогава е привлякъл повече от 4,5 милиона зрители. Не само, че представлява интернет сензация, но и дори големи телевизионни мрежи като CNN, CBS и Fox са съобщили за видеоклипа. Клипът показва как на екрана върви жена, която говори на предмет, който е допряла до главата си. Заради формата на предмета, който тя държи, някои хора са останали с впечатлението, че тя е „пътешественик във времето“, която използва съвременно мобилно устройство.Какъв е тайнственият предмет, който държи жената?
Това не е единствената теория. Повече от 40 хиляди коментари са регистрирани към видеоклипа, качен в YouTube, като повечето от тях обсъждат какъв може да бъде тайнственият предмет. Предположенията са многобройни: пътешественик във времето, който използва мобилен телефон, слухов апарат или слухов рог, зъбобол и торбичка с лед, като някои дори твърдят, че това са фалшиви кадри.Тайнственият предмет? Според експертите от MedArchive, това определено не е слухов апарат на Siemens от 1924 г.
Какво наистина представлява предметът все още не е ясно. Изследователи твърдят, че са идентифицирали тайнствения предмет като слухов апарат на Siemens от 1924 г. Това, обаче, не е така, както са открили експерти от MedArchive. Така че загадката на тайнствения „пътешественик във времето“ си остава неразкрита за момента.

 

Category: 

Тайната на бронзовия бюст на Барбароса разкрита с помощта на компютърен томограф

В задната част на главата са били скрити кесии, стъкленици и дървени кутии Учени надникнаха във вътрешността на 850-годишния бронзов бюст на Фридрих I Барбароса и откриха кесии, дървени кутии и стъкленици, които бяха сканирани с компютърен томограф „SOMATOM Definiton” в клиничния център „Манхайм”.
Позлатеният бюст на Фридрих I Барбароса е част от изложбата, организирана от музея „Райс-Енгелхорн” в гр. Манхайм, Германия. За първи път собствениците на скулптурата позволиха на учените да изследват вътрешната част на бюста. Там бяха открити около 60 древни реликви, включително кесии, дървени кутии и стъкленици, като половината от тях бяха изпратени за изследване в клиничния център в Манхайм преди няколко седмици. Рентгенологът Кристиан Финк изследва находките с помощта на компютърен томограф „SOMATOM Definition”, за да разбули мистерията около съдържанието на позлатения бронзов бюст. Предполага се, че т. нар. „Cappenberger Barbarossakopf“, датиращ от 12 в., е най-старият портрет на Запада.Древни реликви Резултати от рентгеноскопското изследване: скелетни останки с размер около 5 мм (0,2 инча). Финк обясни, че голяма част от останките представляват кости от стъпало и пръст, както и парчета от лицева кост. Според предположенията на рентгенолога, тези малки кости вероятно са гниели в гробове векове наред преди да бъдат използвани като древни реликви. Всички реликви са увити в скъпоценни тъкани, като византийско кадифе или испанска коприна, и илюстрират престижа на императора и преклонението пред него по време на династията Щауфер. Непубликуван латински документ, който беше открит наскоро и датира от 1705 г., съдържа списък на предметите, скрити в бюста на Барбароса. Според списъка, реликвите включват парче от Светия кръст, прах от гроба на св. Никола, парчета от робата на Йоан Кръстител, както и принадлежности на няколко апостоли. В отделение в задната част на главата на “Cappenberger Barbarossakopf” са били скрити торбички, стъкленици и дървени кутии, които служели като контейнери за реликвите. 
Изследваните древни реликви са част от изложбата в Манхайм, която е отворена до 20 февруари 2011 г.

 

Category: 

Виаграта може да се използва при рак на простатата

Виаграта може да се използва и за лечение на рак на простатата, твърдят американски учени.
Лабораторните тестове показват, че комбинацията между лекарството срещу импотентност и химиотерапията не само намалява размера на туморите, но и предпазва сърцето от вредните последици от лечението.
Специалистите с години търсят начин да намалят риска за сърцето, но да не ограничат ефективността на препарата за химиотерапия (doxorubicin).
Те установили, че виаграта (sildenafil) подобрява антитуморните свойства на лекарствата, използвани срещу рак на простатата, като същевременно намалява и увреждането на сърцето.
Според резултатите, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, комбинацията също не вреди на здравите клетки на простатата. 
Учените са обнадеждени, че откритието може да повлияе положително на разработването на нови методи за лечение на злокачественото заболяване с възможно най-малко неблагоприятни ефекти за целия организъм.

Category: 

Ваксината срещу грип може би пази и сърцето

Поставянето на противогрипна ваксина може да намали риска от инфаркт. Това смятат английски учени, цитирани от Science Daily.
При проучването били обхванати 78 706 пациенти на възраст 40 или повече години от 379 лекарски практики в Англия и Уелс. 
Установено било, че при хората, имунизирали се срещу грип, опасността да получат инфаркт през следващата година е по-малка, в сравнение с тези, които не са ваксинирани.
Резултатите от изследването са публикувани в CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Category: 

Аспиринът пази от рак на червата

Приемът на четвърт таблетка аспирин дневно може да предотврати появата на рак на червата, като ползата се увеличава постепенно с течение на времето.
Британски учени твърдят, че 75 мг на ден могат да намалят риска от заболяването с 19% през първите 1-3 години. Опасността намалява с 24% след 3-5 години, а след 5 до 10 – с 31 на сто.
Изследването, публикувано в Gut, е проведено с 5800 души. Резултатите показват, че няма ефект при хора, които вече имат рак, но тези, които не попадат в рисковата група също могат да имат полза, допълват учените.

Category: 

Кафето пази жените от подагра

Консумацията на четири чаши кафе на ден може да намали наполовина риска от подагра при жените.
Учени открили, че тези, които пиели редовно кафе (4 или повече чаши дневно), били с 57 на сто по-малко застрашени от заболяването. От две до четири чаши намалява опасността с около 22%, но едно кафе на ден - само с 3%.
Някога наричана „болестта на кралете", подаграта засяга повече мъжете и по традиция се свързва с прекаляването с определени храни и напитки.
Хранителният режим и злоупотребата с алкохол отключват факторите, свързани със състояние, въпреки че някои хора имат генетична предразположеност към заболяването.
Тя се развива, когато пикочната киселина (естествен остатъчен продукт) не се изхвърлят правилно от организма.
По време на остра криза, ставата на палеца на крака се подува до степен, че дори допирът с лист хартия може да доведе до непоносими болки. Пристъпите могат да продължат до една седмица.
Освен ставите подаграта уврежда бъбреците и сърцето, защото в тези органи също се натрупват кристали на пикочната киселина. Медицината трудно повлиява проявите на подаграта, защото е необходимо продължително лечение чрез медикаменти и стриктна диета.
Учените не знаят защо кафето има положителен ефект, но според една теория кофеиновата напитка води до по-ниски нива на инсулин в кръвта.
Има открита връзката между високите нива на инсулин и тези на пикочната киселина.
Но кофеинът изглежда не е причината за този ефект, тъй като и бекофеиновите марки, които са били изследвани, са показали добри резултати.

Category: 

Пълнеем заради мозъка

Международно изследване откри защо някои хора, които ядат богата на мазнини храна остават слаби, а други напълняват.
Изследователите установили, че при някои хора мазната диета води до изолиране на мозъчните клетки от тялото.
Това блокира жизненоважни сигнали, които предупреждават организмът да спре да поема храна и да изгаря калориите чрез упражнения, да достигнат до мозъка.
Тези невронни вериги регулират поведението при хранене и изразходването на енергия.
Те започват да се формират в началото на живота, така че хората могат да са предразположени към затлъстяване, дори преди да изядат първото си ядене.
Хранене, богата на мазнини, причинява повече „изолация" в нервните клетки и пречи на мозъка да контролира загубата на излишни килограми. Хората, страдащи от затлъстяване, не са непременно слабохарактерни или със слаба воля. Техните мозъци не знаят колко мастни натрупвания имат и кога да спрат с преяждането.

Category: 

Дефицитът на витамин Д при бебетата крие риск от шизофрения

Новородените с ниски нива на витамин D са в много по-голям риск от развитие на шизофрения по-късно в живота.
Учени от Куинсланд анализирали кръвни проби, взети в рамките на рутинна проверка от бебета в Дания.
След това сравнили нивата на витамина при деца, които по-късно развили шизофрения. 
Проучването потвърдило, че тези от тях, които имали ниски нива, били два пъти по-застрашени от заболяването.
Витамин D, или „слънчевия хормон", се набавя най-вече от слънчевата светлина и се абсорбира през кожата, въпреки че рибата и някои други храни също са богат източник.
Отдавна е известно, че той е важен за здравето на костите, но специалистите са открили, че е от значение и за развитието на мозъка.
Предишни проучвания показват, че хората с шизофрения е по-вероятно да се родят през зимата.
Учените смятат, че увеличаването на приема на витамина през бременността ще повлияе положително на риска от шизофрения при децата.
Резултатите от тригодишното изследване са публикувани в Archives of General Psychiatry.

Category: 

Страници