Международни специалисти дискутират глобалната сила на телемедицината

Според проучване на Световната здравна организация цената и инфраструктурата са основните пречки за развитието на телемедицината в развиващите се страни

 

Широкият обхват на телемедицината беше подробно представен на Mеждународен форум по телемедицина 2011 в Тампа, Флорида. В рамките на форума бяха разгледани проекти в четири страни - Австралия, Бразилия, Индия и Китай - а още пет бяха включени в международния обхват на Американската асоциация по телемедицина (АТА).

Ана Лусия Руджеро, ноу-хау специалист от Панамериканската здравна организация, която обхваща 37 страни в Централна и Южна Америка (35 от които работят в областта на електронното здравеопазване) представи скорошно проучване на Световната здравна организация, според което цената и инфраструктурата са основните пречки за развитието на телемедицината в развиващите се страни, докато правните въпроси относно защитата на данните са основните пречки в развитите страни. Според Руджеро, телемедицинските инициативи във всяка страна трябва да изготвят реалистични цели, като се съсредоточат върху прости решения и като се възползват от частни и обществени партньорства.

В Австралия, ангажимент на правителството на стойност 467 милиона долара, поет след изборите през 2010 г., спомага за развитието на мрежа от станции за телеконсултации, които свързват пациентите със специалисти чрез основните им доставчици на здравни услуги. Според д-р Йогисан Канагасингам, директор на австралийския изследователски център по въпросите на електронното здравеопазване и президент на Австралo-азиатското телемедицинско дружество, телерадиологията и психическото здраве са най-популярните приложения на телемедицината в държава, където големите населени места понякога са на хиляди километри един от друг, а текущи пилотни проекти са насочени към грижа за очите, хронична обструктивна белодробна болест, рехабилитация и скрининг за рак на маточната шийка.

В Бразилия финансирана от правителството телемедицинска програма, започната през 2007 г., е създала телемедицински услуги в девет щата, обхващащи около 1200 населени места. Бразилските власти се опитват да свържат цялата страна с телемедицинските ресурси до края на 2012 г.

Индийската фондация по телемедицина „Аполо“, стартирала през 1999 г., се счита от мнозина експерти за световен лидер в областта на телемедицината. Индия използва своите телемедицински ресурси за повишаване на осведомеността относно лекарствените взаимодействия и за обучение на лекари. Д-р Кришнан Ганапати, председател на „Аполо“, отбелязва, че мобилните телефони - 725 милиона от които сега са в употреба в Индия – са ключ към предоставянето на здравни грижи в бъдеще. Той отрича твърдението на президента Барак Обама , че американците търсели „евтини здравни грижи“ в Индия. „Ние имаме технология, имаме интерес, имаме знанията, а може дори да получим финансирането,“ , категоричен е Ганапати.

Сред участниците във форума е и д-р Лиу Йонг, председател на „Sunpa Telemedicine” в Китай. Основана през 1998 г., компанията „Sunpa“ е създала една от най-големите телемедицински мрежи в света, свързваща повече от 1000 болници и 50 000 лекари с 460 милиона души в и около Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Кунмин. Освен това компанията е разработила над 80 телемедицински системи и устройства , както и стотици софтуерни продукти.

В рамките на форума се подписа меморандум за нови партньори на ATA - Асоциацията по електронно здравеопазване на Пакистан, Телемедицинското общество на Индия, Арменската асоциацията по телемедицина, Асоциация по телемедицински услуги на Обединеното кралство и Телемедицинското общество на Непал.

 

Category: